Fiind un psihoterapeut si consilier psihologic traditional mi-am pus intrebarea legitima "ce avantaje ar avea cel care va dori sa beneficiez de consiliere psihologica on-line":
- unul dintre motive ar fi propriul anonimat, nu ar fi nevoit sa relationeze direct, fata in fata cu un consilier;
- in cazul persoanelor aflate in zone izolate, de conflict sau de calamitate, care au nevoie de consiliere psihologica;
- un alt motiv ar fi acela ca nu ar mai fi nevoit sa iasa din casa, ar beneficia de aceste servicii in propria casa, la serviciu, in parc etc., de oriunde ar vrea;
- de asemenea, este un avantaj pentru cei ce se afla intr-o tara straina si nu vorbesc limba acelei tari;
- deoarece nu ar relationa direct, nici nu ar fi nevoit isi modifice prea mult programul de asa maniera incat sa fie prezent saptamanal la sedinta cu consilierul sau;
- efortul depus este mai mic decat in sedintele traditionale.
In acest moment este foarte important sa va subliniez diferenta intre consilierea psihologica si psihoterapie deoarece adesea deosebirea dintre cele doua nu este realizata.
Consilierea psihologica este destinata celor care au o problema existentiala punctuala (de exemplu daca sa divorteze sau nu, daca sa isi schimbe locul de munca etc.), care au nevoie de o clarificare si de a putea vedea acea problema din mai multe unghiuri pentru a-si gasi cat mai multe solutii, iar in final sa isi ia decizia care ii avantajeaza cel mai mult in acel moment.
In schimb, psihoterapia este destinata celor care isi doresc sa schimbe ceva in viata lor, vor o cunoastere aprofundata referitoare la cine sunt ei in acel moment, la cum vor sa devina, doresc sa isi rezolve probleme mai vechi care le perturba existenta, să regleze relatiile cu cei din jur, in special cu familia etc.
Primul dezavantaj al consilierei psihologice online pe care vreau sa il subliniez este chiar lipsa relatiei directe cu terapeutul. Evident ca se poate ridica aici o intrebare: Oare ce nevoie ar avea cineva sa relationeze direct cand avem calculator si internet? Chiar daca pare de necrezut, problemele cu care intra clientii mei in cabinet au la baza chiar aceasta relationare directa cu cei din jur, mai degraba o evitare a ei. In momentul intrarii in cabinet incepe sa se construieasca o legatura terapeutica intre mine, consilierul, si el sau ea, clientul. Aceasta relatie este prin natura ei una vindecatoarea si educativa deoarece este prima relatie poate de mult timp care il ajuta pe client sa isi schimbe modul de abordare, de viziune asupra propriei vieti si a celor din jur.
A-ti face timp sa mergi la sedinte este un prim pas in a-ti face timp pentru tine, si nu doar pentru a te strecura printre nevoile celorlalti sau indatoririle de la munca. A sti ca o data pe saptamana ai o ora rezervata doar tie este inceputul perceperii propiei valori si a propriilor nevoi, de a intra in contact efectiv cu tine si de a deveni, asa cum este si firesc, cea mai importanta persoana din viata ta. Stiu ca este o idee cam ciudata sa fii tu insuti cea mai importanta persoana, dar va voi reliefa acest aspect printr-un exemplu: atunci cand fac consiliere prenatala le ajut pe mamici sa isi dea seama ca in momentul in care se va naste bebelusul e important sa se hraneasca corespunzator, sa se odihneasca si sa aiba grija si de propriile nevoi. Daca vor fi obosite, nehranite, suparate si nemultumite cum ar putea sa aiba grija de propriul copil? Oare se vor putea concentra asupra copilului? Raspunsul evident este nu. Asadar, pentru a putea interactiona cu ceilalti si a putea fi atenti la nevoile lor este necesar sa ai grija de tine in primul rand.
In concluzie, in momentul in care va dati seama ca aveti nevoie de ajutorul unui specialist, este important sa va definiti problema pentru a apela la forma cea mai buna de consiliere psihologica sau psihoterapie de care aveti nevoie. Uneori, drumul cel mai scurt este mai comod, dar nu intotdeauna este si folositor.