Iata patru dintre cele mai problematice situatii si cum sugereaza specialistii in domeniu sa le abordati.
O aventura pe Facebook
Cercetatorii sustin ca intre 30 si 40% din cuplurile care apeleaza la sprijin din partea unui specialist ajung acolo pentru a-si reveni dupa o forma sau alta de infidelitate.
Totul porneste de la un schimb nevinovat de mesaje pe Facebook, care in scurt timp se poate transforma intr-o aventura extraconjugala, motiv pentru care poate fi privit cu ochi la fel de critici de catre partenerul de cuplu. Problema este ca pe Facebook, oamenii au impresia ca pot fi mai deschisi, doar pentru ca se afla in spatele unui monitor. Astfel, cupluri care ar fi reusit sa comunice eficient ajung sa nu mai aiba ocazia, intrucat partenerul de cuplu isi poate satisface nevoile emotionale online.
Punctul critic:
Pentru ca relatia sa isi revina, partenerul acuzat de infidelitate online trebuie sa inteleaga ca pe Facebook nu are parte decat de o fantezie creata si sustinuta artificial. Partenerului trebuie sa i se explice ca desi poate fi mai usor sa te deschizi pe internet, sprijinul pe care il primesti de acolo nu este real.
De cele mai multe ori, partenerii care au astfel de aventuri pe internet sustin ca ii ajuta sa se simta din nou ca la inceput, cand iubitul sau iubita ii asculta. Astfel, se ajunge la concluzia ca partenerul nu doreste sa inceapa o relatie cu altcineva, ci doar pe cineva caruia sa ii poata impartasi anumite lucruri fara teama de a fi judecat sau de a indispune pe cineva.
Solutia:
Relatia supravietuieste in 80% din cazuri, daca se ajunge la o confruntare si la o discutie serioasa referitoare la factorii care au dus la situatia respectiva.
In cazul unei asa-zise aventuri online, ideal este sa eliminati din lista de prieteni, care se poate dovedi o adevarata sursa de tentatii, toate fostele iubiri, potentiali pretendenti si alte persoane care ar putea reprezenta o ispita. Evident, acest lucru trebuie facut cu acordul ambilor parteneri, cei doi fiind de acord sa o ia de la zero, fara legaturi cu trecutul.
In plus, trebuie sa se ia masuri in ceea ce priveste “factorii de stres” pentru fiecare dintre parteneri. Solutia consta in conversatii constante, menite sa ii apropie pe parteneri si sa reduca nivelul de stres al fiecaruia, factor care ar putea conduce la a cauta alinare in alta parte. Astfel de discutii trebuie sa includa subiecte pe care in mod normal le-ai considera mai potrivite pentru discutii cu prietenii sau eventual cu acei prieteni virtuali de la care s-a ajuns in situatia respectiva.
Astfel, vor ajunge sa inteleaga ca pot obtine sprijinul si intelegerea dorita de la partenerul de cuplu, fara sa mai simta nevoia de a-si varsa amarul in alta parte.
Deprivarea sexuala
Fie ca este vorba despre venirea pe lume a unui copil, cariera sau pur si simplu alte preocupari care fac ca dorinta sexuala a partenerilor sa nu fie tocmai pe aceeasi lungime de unda, vorbim de deprivare sexuala atunci cand unul sau ambii parteneri ajung sa resimta frustrari din cauza frecventei reduse a actelor sexuale in cuplu.
Punctul critic:
Partenerii trebuie sa invete sa nu se mai simta “vinovati” atunci cand vine vorba de reducerea timpului alocat prietenilor, carierei sau copilului pentru a-l investi in cultivarea unei relatii de cuplu sanatoase. Greseala pe care o fac adesea multe cupluri este sa lase viata amoroasa pe ultimul plan, pe motiv ca, spre exemplu, “partenerul va fi acolo si maine, trebuie sa termin proiectul acum”.
Solutia:
Partenerii trebuie sa se reiventeze constant, sa isi acorde atentie si sa se redescopere unul pe celalalt, atat in dormitor, cat si in afara lui.
Pana cand relatia se normalizeaza, ar trebui ca iesirile in oras si timpul petrecut impreuna sa sporeasca, devenind o prioritate pentru ambii parteneri. Este important sa se restabileasca identitatea cuplului, pierduta poate din lipsa de timp si neglijenta din partea ambilor parteneri.
“Cand facem copii?”
Desi poate ca ambii parteneri isi doresc sa aiba copii, exista situatii in care dorintele celor doi nu coincid si atunci apar problemele.
Daca unul dintre parteneri este si genul care ia toate deciziile, s-ar putea sa aiba tendinta de a acapara subiectul, discutandu-l doar in termeni proprii, fara a lua in considerare dorinta celuilalt. Daca mai adaugi si nesiguranta femeilor in ceea ce priveste capacitatea de a face copii “mai tarziu”, cand partenerul considera oportun, obtinem o bomba pe cale sa explodeze.
Punctul critic:
Fiecare dintre parteneri trebuie sa invete sa nu mai ascunda in spatele unui astfel de subiect tot felul de alte frustrari. Poate ca partenerul nu se simte capabil sa devina tata, sau poate ca ii este teama ca nu va putea intretine familia. Important este ca partenerii sa discute si sa nu isi aroge dreptul de a decide pentru amandoi.
Solutia:
Eliminarea tututor factorilor de nesiguranta si discutarea fiecarei temeri pe care partenerii o au in legatura cu subiectul. Daca inca nu sunt amandoi pregatiti, ar trebui sa stabileasca un termen la care sa discute din nou chestiunea respectiva.
Care dintre problemele prezentate au aparut si in relatia voastra? Cum le-ati depasit? Exista si alte aspecte pe care le considerati critice in cuplu?