Sunt unele persoane care sunt de părere că medicamentele şi suplimentele alimentare extrem de scumpe nu sunt ideale pentru a rezolva problemele hormonale, începând de la amenoree (n.r. absenţă fiziologică a ciclului menstrual, pricinuită de o insuficienţă ovariană sau hipofizară), fibroame şi până la sindromul ovarelor polichistice (un dezechilibru hormonal care interferează cu ovulaţia normală). Însă adevărata vindecare la nivel hormonal se întâmplă la micul dejun, prânz şi cină.
Dar pe lângă faptul că te poţi bucura de recompense hormonale prin intermediul unei alimentaţii echilibrate, specialiştii îţi recomandă să consumi sub formă lichidă anumite remedii, adică unele băuturi DIY care pot avea un impact major asupra sistemului endocrin.
Cum să foloseşti cel mai puternic antibiotic natural - Combină mierea cu...
Reţetele DIY de mai jos sunt simple, accesibile şi foarte gustoase.
1. Apă caldă cu lămâie
Sigur, aceasta este o reţetă simplă, dar efectele ei sunt profunde. Nutriţioniştii recomandă de multă vreme apa caldă cu lămâie, mai ales că diferenţa se vede pe pielea ta, ai mai multă energie şi te ajută să îţi menţii senzaţia de saţietate între mesele principale.
Lămâile sunt bogate în vitamina C, despre care s-a demonstrat că are beneficii asupra pielii şi stimulează imunitatea. De asemenea, lămâile ajută ficatul să detoxifice organismul şi îmbunătăţesc rezistenţa corpului la insulină, prin reglarea anumitor hormoni, precum glucoza şi leptina (n.r. - un hormon care reglează metabolismul şi are impact major asupra greutăţii corpului).
Instrucţiuni: Specialiştii îţi recomandă să îţi începi ziua cu un pahar mare de apă călduţă în care să storci câteva picături de suc de lămâie. Ideal ar fi să bei apa caldă cu lămâie la primele ore ale dimineţii, imediat ce te-ai trezit.
2. "Ceai pentru echilibrul hormonal al femeilor": ceai din frunze de zmeură roşie şi urzică
De-a lungul istoriei, frunzele de zmeură au fost folosite pentru a întări musculatura uterului şi există chiar unele dovezi ştiinţifice care susţin afirmaţia că planta poate avea un efect puternic asupra hormonilor.
Potrivit unui studiu publicat în "Journal of Midwifery and Women's Health", femeile care au băut ceai din frunze de zmeură au avut, de fapt, etape mai scurte ale travaliului şi astfel, mai puţini bebeluşi ai acestor femei au fost aduşi pe lume cu ajutorul forcepsului.
Un alt studiu, publicat în "The Australian College of Midwives Incorporated Journal", a constatat că femeile care au băut acest ceai făcut din frunze de zmeură au avut o probabilitate mai mică de a cere să li se facă operaţie de cezariană.
Adăugând frunze de urzici, o plantă bogată în calciu, la ceaiul tău de frunze de zmeură, vei descoperi totodată un mod grozav de a susţine sănătatea sistemului osos.
Mod de preparare: Trebuie doar să combini 1 pliculeţ din fiecare tip de ceai (frunze uscate de zmeură roşie cu frunte uscate de urzică) şi să îţi prepari un ceai sănătos, pe care să îl bei ori de câte ori doreşti.
Reţine: specialiştii îţi recomandă şi ceaiul din planta Dong Quai, pe care îl poţi include fără griji în această ecuaţie. Este vorba de rădăcina unei plante (Dong Quai), care a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri în medicina chineză. Dong Quai a fost folosită în mod tradiţional pentru a trata problemele sistemului reproducător, cum ar fi dismenoreea (n.r. – sindrom dureros care precedă sau însoţeşte menstruaţia) şi acele menstruaţii extrem de dureroase.
3. Laptele auriu
Laptele "auriu" este combinaţia supremă pentru echilibrul hormonal şi este, totodată, o băutură calmantă, delicioasă, care te încălzeşte. Combinaţia de turmeric, ulei de cocos, lapte de cocos, îndulcitori şi condimente este ideală pentru a te încălzi în serile reci de iarnă, dar şi pentru întinerire. Sunt medici care recomandă pacieţilor laptele auriu pentru tot felul de probleme endocrine.
Turmericul, un condiment puternic, are proprietăţi anti-inflamatorii şi îmbunătăţeşte circulaţia şi metabolismul estrogenului. Mai mult, turmericul este considerat o unealtă importantă în combaterea anumitor probleme de sănătate ale femeilor, cum ar fi amenoreea, endometrioza, fibroamele şi chisturile. Însă reţeta pentru prepararea unui pahar cu lapte auriu include şi alte ingrediente, cum ar fi laptele de cocos.
Mod de preparare: Pentru a obţine cele mai multe beneficii din laptele tău auriu, cel mai bine este să fierbi mai întâi şi să prepari o pastă aurie, prin amestecarea a 5 linguri de ulei virgin de cocos, 1 jumătate de cană de pudră de turmeric bio, 1 cană de apă şi 1,5 linguriţe de piper negru.
Toate acestea se pun într-o oală şi se fierb timp de aproape 10 minute. O dată ce s-a răcit, poţi să păstrezi pasta aurie în frigider, într-un borcan, timp de aproximativ 2 săptămâni. Şi poţi să iei o anumită cantitate de pastă de fiecare dată când prepari laptele.
Pentru a face laptele auriu, încălzeşte 2 căni de lapte de cocos şi 1 linguriţă de pastă aurie (preparată după reţeta de mai sus) într-o oală şi amestecă până când se vor omogeniza complet. Apoi adaugă scorţişoară, miere şi sirop de arţar după gust. Pentru un plus de savoare, mai poţi adăuga pier cayenne.
Specialiştii recomandă apa caldă cu lămâie dimineaţa, înainte de micul dejun, ceaiul la amiază, iar laptele auriu trebuie consumat înainte de culcare.