Recomandarile vin in urma solicitarilor Comisiei Europene privind mentiunile de sanatate cu privire la grasimile consumate de populatie. Concluziile EFSA - European Food Safety Authority, bazate pe cercetarile stiintifice derulate la nivelul fiecarui stat european membru, exprima clar necesitatea reducerii consumului de grasimi saturate, prin inlocuirea acestora cu grasimi nesaturate. Deoarece consumul de grasimi nesaturate reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, boli intalnite cu frecventa mare in toate tarile europene.
Grasimile reprezinta o componenta importanta in dieta noastra (ar trebui sa reprezinte 30% din nutrientii necesari zilnic), insa nu toate au aceeasi calitate. Noile indicatii mentioneaza ca ar trebui sa alegem acele tipuri de grasimi care mentin nivelul colesterolului in limite normale. Cu alte cuvinte, este bine sa consumam grasimi nesaturate, ce se regasesc cu precadere in alimente precum peste, seminte oleaginoase, uleiuri vegetale (de floarea soarelui, de rapita) si in produse pe baza lor, cum ar fi margarina tartinabila de noua generatie”, a declarat dr. Ciprian Constantin, membru al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa.
Aceste informatii au o importanta deosebita pentru Romania, in contextul in care obiceiul de consum al romanilor este bazat pe carne grasa, pe produse ce contin grasimi saturate precum laptele integral, untul sau smantana.
Alimentatia dezechilibrata este una dintre cauzele majore ale bolilor cardiovasculare la romani si a frecventei crescute a acestor boli la cei tineri, 2 din 3 romani sufera de boli cardiovasculare.