Cercetătorii susțin că încurajarea copiilor să mănânce pește 'este probabil să aibă un efect pozitiv asupra dezvoltării copiilor'.
Conform acestora, peștele este o sursă importantă de acizi grași omega-3, seleniu și iod - despre care s-a demonstrat că joacă un rol important în dezvoltarea creierului și a funcțiilor cognitive. Cercetătorii au dorit să investigheze dacă există o legătură între consumul de pește de către copii la vârsta de 7 ani și orice posibile schimbări cognitive și comportamentale care apar în intervalul de vârstă între 7 și 9 ani. Ei au analizat date obținute de-a lungul timpului de la 6.000 de copii din Anglia.
Cantitatea medie de pește mâncată în fiecare săptămână este de 123 de grame. Aproximativ 7,2% dintre copii nu au mâncat deloc pește, 63.9% au mâncat până la 190 de grame de pește pe săptămână, iar 28.9% au consumat peste 190 de grame de pește în fiecare săptămână - echivalentul a mai mult de două porții.
Produsele semipreparate din pește, așa cum sunt 'fish fingers' sau similare, reprezintă aproape jumătate (46%) din consumul mediu total de pește.
În cazul copiilor care nu mănâncă pește este mai probabil să se identifice un 'comportament prosocial suboptim', conform noului studiu.
Comportamentul 'prosocial' include interacțiuni cu prietenii, altruism și împărțirea jucăriilor sau gustărilor.
La vârsta de 7 ani, copiii care nu au consumat pește, prin comparație cu cei care au mâncat cel puțin 190 de grame de pește în fiecare săptămână, sunt cu 35% mai predispuși să manifeste 'un comportament prosocial suboptim'. Această tendință a crescut la 43% în rândul celor cu vârsta de 9 ani.
Cercetătorii au dorit și să evalueze dacă există diferențe cuantificabile de inteligență între copiii care mănâncă pește și cei care nu consumă acest aliment, dar nu au identificat niciun fel de diferențe în rândul grupului de copii de 8 ani studiați, indiferent de aportul alimentar de pește.
Conform National Health Services (NHS), 'o dietă sănătoasă și echilibrată' ar trebui să includă cel puțin două porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una să fie un pește 'gras' - așa cum este somonul, macroul sau sardinele. NHS îi sfătuiește pe părinți să le ofere copiilor cel puțin o porție de pește 'gras' pe săptămână, dar, 'cum peștele gras poate conține niveluri scăzute de substanțe poluante ce se pot acumula în organism, băieții nu trebuie să primească mai mult de patru porții de pește gras pe săptămână, iar fetele nu mai mult de două porții pe săptămână'.
'Atunci când primim sfaturi contradictorii, poate fi dificil să știm cum este mai bine să procedăm', remarcă Dr. Caroline Taylor, profesor asociat în nutriție la Universitatea din Bristol. 'Studiile noastre anterioare au arătat că consumul de pește în perioada sarcinii poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului. Acest lucru a fost observat și în țările în care se consumă mai mult pește decât aici (în Anglia), așa că încurajarea consumului de pește este probabil să aibă un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului. Concluziile noastre care corelează consumul de pește de către copii cu cea mai bună dezvoltare comportamentală sunt clare și recomandăm cu putere consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână, în conformitate cu recomandările NHS', a precizat ea.
'Sperăm că acest studiu îi va ajuta pe părinți să le asigure copiilor lor cel mai bun start în viață', a adăugat ea.
Cercetătorii au folosit date din cadrul studiului 'Children of the 90s' (copiii anilor '90), un studiu pe termen lung ce a urmărit familiile pe măsură ce copiii creșteau în vârstă. Acest studiu a primit recent fonduri suplimentare în valoare de 5,2 milioane de lire sterline pentru a continua să monitorizeze familii din sud-vestul Angliei. Acest studiu a fost demarat la începutul anilor 1990 și datele adunate în cadrul său au contribuit la mii de noi studii.