Printre temele abordate in cadrul Congresului au fost si cele referitoare la efectele pozitive pe care un consum responsabil de bere il are asupra organismului uman. Astfel, pe baza studiilor prezentate, a fost evidentiata o data in plus relatia dintre consumul responsabil de bere si reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, sanatatea sistemului osos, prezenta antioxidantilor in laptele matern si rehidratarea organismului.
Berea si sanatatea sistemului osos
Dr. Jonathan J. Powell, Seful de sectie si Director of Studies la MRC HNR (Cambridge), a prezentat rezultatele studiilor sale asupra continutului de siliciu din bere, un mineral care are un rol important in mentinerea sanatatii sistemului osos, fiind esential in mentinerea densitatii oaselor. Mai mult, el a precizat: “consumul responsabil de bere este benefic pentru sanatatea oaselor nu doar datorita prezentei siliciului in bere, dar si datorita faptului ca alcoolul din bere inhiba deteriorarea oaselor”.
Berea fara alcool si calitatea laptelui matern
Dr. Maria Teresa Hernandez Aguillar, medic pediatru la Valencia Health Agency, a prezentat rezultatele studiului “Efectul berii fara alcool asupra laptelui matern”. Principala concluzie a studiului consta in faptul ca includerea berii fara alcool in dieta mamelor care alapteaza poate optimiza nivelul antioxidantilor din laptele matern.
“Am testat nivelul de antioxidanti din laptele matern in trei stadii ale alaptarii (in primele zile, dupa 15 zile si dupa o luna de la inceperea alaptarii, cand laptele matern este considerat a fi matur). Astfel, in cazul mamelor care au inclus in dieta berea fara alcool, am observat o scadere mai lenta si mai mica a nivelului antioxidantilor din laptele matern pe masura ce acesta ajunge la maturitate decat in cazul mamelor care nu au consumat bere fara alcool”, a declarat Dr. Hernandez.
Totodata, Dr. Hernandez si-a incheiat prezentarea subliniind faptul ca in cazul mamelor care au inclus in dieta lor si berea fara alcool s-a observat un nivel mai scazut de oxidare la nivel celular si o crestere a nivelului antioxidantilor atat in sange, cat si in urina.
Berea in dieta sportivilor
Dr. Manuel Castillo Garzon, profesor la Universitatea din Granada, a prezentat principalele concluzii ale studiului asupra rolului berii in refacerea metabolismului sportivilor.
Studiul a concluzionat ca un consum responsabil de bere poate contribui la mentinerea nivelului glicemiei si la reducerea variatiilor hormonale cauzate de stres. Maltodextrina, carbohidrat important in dieta sportivilor si care este prezenta in bere, impiedica aparitia hipoglicemiei pentru ca aceasta se metabolizeaza lent, eliminand glucoza in sange progresiv, fapt care mentine concentratia de glucoza in sange pentru o perioada mai lunga de timp.
In plus, s-a observat faptul ca un consum responsabil de bere – cu si fara alcool, dupa efectuarea exercitiilor fizice care implica o transpiratie abundenta si o temperatura ridicata a corpului, poate ajuta corpul sa se rehidrateze in aceeasi masura in care o poate face si apa.
Consumul moderat de bere si sistemul imunitar
Alte studii au asociat consumul responsabil de bere cu abilitatea organismului de a reactiona la diversi factori externi nocivi. Astfel, Dr. Ascension Marcos, presedintele celui de-al 11-lea Congres al Federatiei Europene al Societatilor de Nutritie (FENS), precum si Research Professor si Director al Immunonutrition Group din cadrul Institute of Food and Nutrition Related Science and Technology (CSIC) , a prezentat rezultatele studiului: "Consumul responsabil de bere. Un studiu nutritional si imunologic".
Studiul a evaluat efectele consumului responsabil de bere asupra anumitor aspecte ale sistemului imunitar si a concluzionat ca daca este consumata de adulti sanatosi, berea poate imbunatati raspunsul sistemului imunitar al acestora la entitati responsabile de transmitere a bolilor infectioase. Dr. Marcos a punctat: “a fost observata o crestere a numarului leucocitelor, ceea ce ne demonstreaza faptul ca un consum responsabil de bere imbunatateste reactia imunitara a organismului”.
Totodata, studiul coordonat de Dr. Marcos destrama inca o data unul dintre miturile legate de bere: “pe intreg parcursul studiului nu a fost identificata nicio modificare in greutate a subiectilor ca o consecinta a consumului responsabil de bere”, ceea ce denota faptul ca un consum responsabil de bere nu conduce la aparitia a ceea ce popular numim “burta de bere”.
Citeste si:
10 motive pentru a include berea in dieta zilnica