Desi societatea amintita in romanul lui Brown exista, nu au fost gasite dovezi istorice concrete care sa ateste un masacru.
Reverendul Malcolm McMahon, Episcopul Nottingham-ului, a atras atentia asupra riscului aparitei unor miscari anti-catolice, care vor avea ca nefasta finalitate defaimarea imaginii Bisericii Catolice. Episcopul sustine totodata ca majoritatea credinciosilor de rit catolic s-au saturat deja de povestile controversate inventate de Brown in cartile sale si de scenele dure din film.
Chiar si intriga filmului - incercarea profesorului universitar Robert Langdon (interpretat de Tom Hanks) de a dejuca un complot pus la cale de membrii miscarii Iluminati, creatorii unei bombe cu antimaterie menite sa arunce in aer Vaticanul exact in timpul ceremoniei de alegere a unui nou Papa – a fost interpretata de capii bisericii ca o teorie a conspiratiei, menita sa creeze o rupture intre biserica si simpatizanti.
In schimb Ron Howard, regizorul filmului “Ingeri si demoni”, se astepta ca pelicula sa devina blockbuster-ul anului, si asta imediat dupa lansarea sa, care va avea loc in luna mai.
Mai mult, Howard crede ca foarte multi catolici, printre care si inalte fete bisericesti, vor viziona filmul, tocmai datorita tentatiei de a patrunde in lumea intriganta a misterelor nerezolvate.
Reprezenantii Vaticanului, care s-au simitit lezat de ideea romanului “Codul lui da Vinci” si a filmului omonim, nu l-au mai lasat pe Howard sa filmeze in statul papal si nici in bisericile catolice din Roma: “Am citit scenariul, dar nu era nevoie: numele Dan Brown spune totul”, a declarat un inalt reprezentant al bisericii.
Producatorii filmului, Sony Pictures, nu s-au lasat insa intimidati: “Ingeri si demoni” va avea premiera chiar “sub nasul” Vaticanului, la Roma, cu 10 zile inainte de lansarea in cinematografele din Marea Britanie.