Unii medici sunt reticenti in a prescrie dispozitive intrauterine, insa acestea sunt sigure chiar si pentru adolescente, potrivit unuia dintre cele mai mari studii efectuate pana acum cu privire la aceasta metoda de contraceptie in randul adolescentelor si femeilor.
“Dispozitivele intrauterine din ziua de azi nu mai sunt la fel ca acelea care erau disponibile in urma cu zeci de ani si nu merita stigmatul pe care il poarta”, a dezvaluit doctorul Abbey Berenson, director al Centrului pentru cercetare interdisciplinara cu privire la sanatatea femeilor.
In studiul publicat in “Obstetrics & Gynecology”, Berenson si colegii sai au examinat reclamatiile a peste 90.000 de femei cu varste intre 15 si 44 de ani care au folosit o astfel de metoda de contraceptie intre anii 2002 si 2009. Cercetatorii au analizat complicatiile, cazurile in care aparatele nu au fost eficiente si alte probleme inregistrate in decursul primului an de folosire, impartind rezultatele in functie de varste si tip. Femeile au avut fie un dispozitiv din cupru, fie unul hormonal.
Compliacatii au aparut la mai putin de 1% dintre femeile participante la studiu, indiferent de varsta sau tipul de dispozitiv intrauterin folosit.
Prin urmare, mitul potrivit caruia dispozitivele intrauterine cauzeaza infectii si pot duce la infertilitate este pe cale sa dispara, acest nou studiu fiind inca o dovada ca sunt metode contraceptive sigure si eficiente pentru femeile de toate varstele.