"Fifty Shades of Grey" - daca nu ai apucat sa o citesti, poate ar trebui. Dincolo de scenele siropoase si povestea de Cenusareasa corupta de un Print expert intr-ale sexului, primul volum al trilogiei scrise de E.L. James aduce in atentia cititorului un asa-zis contract, care este incheiat intre dominator si supus, in care sunt specificate conditiile in care are loc actul sexual, care sunt indatoririle supusului si obligatiile "stapanului", cat si gesturile si practicile interzise sau un "cuvant de siguranta", stabilit de comun acord, care opreste orice activitate in momentul in care a fost rostit.
De ce nu ai aplica, insa, un astfel de contract si in cuplu, pentru a te asigura ca primesti exact ceea ce-ti doresti?
E ca un soi de contract prenuptial, centrat pe latura sexuala a relatiei, pe care il puteti extinde, de comun acord, si la alte laturi ale existentei in doi, cum ar fi de cate ori iesiti in oras sau care sunt activitatile pe care tu si e aveti voie sa le desfasurati cand iesiti in oras cu prietenii.
Posibilitatile sunt nenumarate, insa trebuie gandit in detaliu, astfel incat sa nu dea nastere unor frustrari si nemultumiri de o parte sau de cealalta.
Ti-e frica de faptul ca va lipsi spontaneitatea in momentul incheierii contractului? Ei bine, exista si aspecte pozitive ale unei astfel de intelegeri. Daca stabiliti limite rezonabile si "pedepse" interesante in caz de nerespectare a regulamentului, terapeutul sexual si consilierul marital Gracie Landes sustine ca a sti ce urmeaza sa se intample poate aduce beneficii in cuplu. Se creeaza anticipatia si stii precis ca in ziua respectiva vei avea parte de momente tandre, asa ca nu mai pot interveni nesincronizari ale orarului sau alte piedici. Din moment ce ati stabilit ora si locul, amandoi trebuie sa va dati silinta sa fiti prezenti "la datorie".
"Promit sa fac sex cu tine cel putin o data pe saptamana, sa aduc lucruri noi in dormitor cel putin de doua ori pe luna. In schimb, tu ma vei saruta mai des, vei acorda mai multa atentie preludiului si imi vei face multe complimente in dormitor."
Ai semna daca partenerul te-ar ruga sa incheiati un astfel de contract? Raspunsul initial probabil ar fi negativ, fiindca intr-o lume ideala, sexul ar trebui sa fie spontan, nu-i asa?
Din nefericire, in viata de zi cu zi, rutina, stresul si alte piedici stau in calea fericirii conjugale, sexul ajungand de multe ori ultimul pe lista de prioritati. Acesta este motivul pentru care un contract sexual ar fi eficient, intrucat planificarea este cheia succesului.
De ce sa semnezi?
Pentru ca un contract este o promisiune ceva mai ferma, mai sigura, mai clara. Un astfel de contract te obliga sa te gandesti la ceea ce iti doresti in mod specific, fiindca va ramane scris negru pe alb. Si pentru ca e scris, ofera o siguranta ca exista un plan, ca ati gasit o solutie la problema voastra. Intrucat aveti un target specific, puteti masura progresul si asta va poate motiva sa fiti si mai implicati in aplicarea contractului.
Contractul sexual este mai degraba o simpla lista de lucruri pe care ati vrea sa le incercati, dar pe care le lasati tot timpul pe a doua zi, amintindu-va sa le puneti in practica.
Cum arata un contract sexual?
Nu exista un tipar, fiindca fiecare cuplu este diferit, dar in principiu totul porneste de la o analiza atenta a dorintelor fiecaruia.
Luati-va timp sa va ganditi, individual, la viata voastra sexuala si apoi luati o foaie si treceti acolo ce va place, ce nu va place, ce va place cel mai mult si nu va temeti de ce va gandi celalalt cand veti citi lista, fiindca sunteti o echipa si contractul trebuie sa reflecte asta. Apoi faceti o lista cu lucruri pe care ati vrea sa le schimbati, spre exemplu frecventa sau durata actului sexual, gesturile partenerului sau preludiul. Stabiliti un numar rezonabil de lucruri care va plac si pe care ati vrea sa le pastrati si lucruri pe care ati vrea sa le incercati.
Odata intocmite listele, cititi-le si incepeti negocierile, dupa care intocmiti o lista comuna si impartiti sarcinile pe perioade realiste, cum ar fi in prima saptamana, a doua saptamana si asa mai departe, pana cand ajungeti la finalul listei.
Ideal ar fi ca prima data sa semnati un contract pe o perioada de minim sase luni, cu posibilitate de prelungire si eventuale modificari dupa aceasta perioada. De ce sase luni? Fiindca este perioada in care o schimbare devine permanenta. Daca modifici ceva in stilul tau de viata, spre exemplu, te lasi de fumat, si nu te-ai apucat din nou timp de sase luni, poti spune ca ai sanse mari sa ramai nefumatoare.
Dupa aceasta perioada puteti vedea daca exista sau nu imbunatatiri semnificative in viata de cuplu si puteti modifica eventuale clauze la care nu v-ati gandit initial. In cel mai rau caz, contractul va ajuta sa va cunoasteti mai bine partenerul si viceversa. In plus, contractul sexual, recomandat de multi terapeuti, este o solutie eficienta pentru problemele de comunicare in cuplu, fiindca acest joc incurajeaza partenerii sa dezvaluie dorinte pe care in mod normal le-ar fi tinut ascunse.
Un astfel de contract te obliga sa dai cartile pe fata, fiindca nu iti permiti sa petreci urmatoarele luni urmand o rutina sexuala care nu te satisface.
Daca tot faceti sex de cate ori vrea el pe saptamana, macar sa ai parte de un preludiu ca la carte sau de pozitiile care-ti plac, nu-i asa?