Grabiti sa ajungem la serviciu, impartiti intre pregatirea copiilor pentru scoala si pachetul pentru pranz al sotului, aflati in criza de timp pentru ca am intarziat cu o seara in urma la televizor si am dormit poate putin mai mult decat ar fi fost cazul, nu ne mai putem permite “luxul” micului dejun. Daca acest lucru se intampla accidental, o data la 2-3 luni, pentru ca am..trecut la orarul de vara sau pentru ca ceasul a sunat mai..incet(!), nu este nici o problema.
Organismul uman are resurse extraordinare de adaptare si isi permite sa fie iertator cu derapajele nutritionale. Cu conditia obligatorie ca acestea sa nu se prelungeasca in timp. Adevarat, in ziua respectiva vom avea mai putina energie si pe la mijlocul diminetii vom resimti o senzatie acuta de foame, poate chiar si o durere de cap. Dar daca ne obisnuim sa “sarim” peste micul dejun, cu certitudine vom avea probleme mai devreme sau mai tarziu. Pofta de munca la primele ore se va diminua. Randamentul la efort fizic si psihic se vor afla pe o panta descendenta. Daca suntem elevi sau studenti, aceasta se va vedea curand in rezultatele scolare mai slabe ca in mod obisnuit. Dar cu certitudine ca un element care va fi corelat pozitiv cu absenta mesei de dimineata va fi greutatea noastra corporala, care, din pacate, va avea o tendinta de crestere.
Organismul uman are nevoie de mese regulate, care sa ii dea certitudinea ca nu este necesar sa faca rezerve, ca nu trebuie sa suporte perioade de foamete. In fond, suntem adaptati cel mai bine la deprivare alimentara, nu la exces, si o dovada o reprezinta tocmai actuala “epidemie” de obezitate.Deci daca mancam seara, eventual mai devreme, pentru ca desigur “masa de seara trebuie sa o dam dusmanului”, cum spune o veche zicala, iar peste 8-10 ore nu furnizam din nou “combustibil” metabolismului, acesta va incepe sa functioneze incorect si, la prima ocazie, va profita si va transforma toate alimentele puse la dispozitie in grasime de rezerva. Acesta este motivul pentru care nutritionistii ne recomanda sa mancam putin si des.
Omiterea micului dejun nu numai ca nu este o idee buna pentru doamnele si domnisoarele care vor sa isi mentina silueta sau sa slabeasca. Din contra, este o cale sigura catre acumularea unor kilograme de tesut adipos in plus. Corelat cu diminuarea capacitatii de munca, efectul este cu atat mai dezagreabil. De aceea pentru a fi sanatosi si in forma de dimineata si pana seara, trebuie sa incepem ziua cu dreptul si, asa cum nu uitam sa “servim” masina cu benzina, sa nu “sarim” noi insine peste prima si cea mai importanta masa a zilei.
Nu uitati: Un stil de viata sanatos incepe cu un mic dejun echilibrat!
Lect. Univ. Dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar si lector universitar la Catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" – Bucuresti.