Ce trebuie sa stii despre migrena
Migrena este raspandita mai ales la femeile cu varste cuprinse intre 25 si 55 de ani. Apare in adolescenta, atinge apogeul in jurul varstei de 30 de ani, apoi incepe sa-si piarda din intensitate. Insa orice varsta ai avea, durerile de cap te impiedica sa descoperi cat de frumoasa este viata. Un procent insemnat de persoane afirma ca aceasta afectiune le impiedica sa dea randament la scoala, acasa, si sa interactioneze cu familia sau prietenii. Cauza pare sa fie cresterea rapida a nivelului de estrogen, iar migrenele se pot declansa in somn, in timp ce mananci, in cazul unui consum mare de cofeina sau daca nivelul de stres este foarte ridicat. Daca faci parte dintre persoanele care sufera de migrena poti reduce frecventa durerilor, ducand o viata fara excese. Nu neglija nici tratamentele prescrise de medic.
Originile migrenei
Conform cercetarilor care s-au facut in ultimii ani despre aceasta boala, se crede ca migrena este cauzata de unele disfunctii genetice. Acest lucru face ca individul sa fie mai sensibil la anumiti factori de mediu. O viata dezordonata va creste frecventa aparitiei acestei afectiuni. La origine, migrena poate fi cauzata si de tulburari neurovasculare. Atunci cand vasele de sange cerebrale se dilata, iar nervul trigeminal este activat, apare si durerea de gat. Nervul trigeminal comunica si cu alte sectiuni ale creierului prin sinapsele interneuronale, aparand astfel migrena.
De multe ori migrena este confundata cu alte tipuri de afectiuni, spre exemplu nevralgii, ori dureri ale sinusurilor. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca durerea este localizata in jurul ochilor, fruntii precum si al sinusurilor. Migrenele pot fi declansate si de schimbarile de vreme si apar o data cu congestiile nazale.
Calmeaza-ti durerea
Pentru a reusi sa-ti controlezi migrena, trebuie sa existe o cooperare intre tine si medicul tau. Exista cateva strategii la care poti apela daca te numeri printre persoanele afectate:
• Nu pierde noptile;
• Nu rata mesele;
• Mentine-te in forma facand gimnastica;
• Renunta la produsele ce contin cafeina;
• Incearca sa reduci nivelul de stres.
Este foarte important sa retii ca aceasta afectiune nu se vindeca, dar se poate controla daca iti iei cateva masuri preventive. Astfel se reduce frecventa si intensitatea ei.
Identifica factorii care iti provoaca migrena
Majoritatea persoanelor care au frecvent migrene pot identifica anumiti factori care le cauzeaza (lipsa ori excesul de somn, alimentatie incorecta, schimbari hormonale, stres si anxietate, efortul fizic, factori de mediu). Factorii de mediu care pot provoca migrene sunt destul de numerosi: zgomot, lumina prea puternica precum si fum. Nivelul scazut de estrogen este de asemenea asociat cu migrenele, mai ales daca scade brusc. Unele persoane pot fi afectate in cazul in care consuma anumite mancaruri. Totusi, alimentatia nu te poate ajuta sa scapi de migrena.
Trateaza-ti migrena
Tratamentul migrenei se poate realiza prin analgezice, medicamente nonsteroidale antiinflamatoare sau opioide. Studii recente in legatura cu migrenele permit categorizarea tratamentelor. Ele contin substante precum triptan plus derivati (sumatriptan, naratriptan, zolmitriptan, rizatriptan, almotriptan, frovatriptan si eletriptan). Migrenele profilactice sunt specifice persoanelor care au frecvent dureri de cap: 2-3 zile pe saptamana sau mai mult). Tratamentele in acest caz presupun, printre altele, antidepresive si antiepileptice. Multi pacienti care fac parte din aceasta categorie pot incerca o consultatie neurologica pentru a reusi sa controleze durerea.
In general, migrenele sunt frecvente si suparatoare. Ele sunt rezultatul unor procese neurovasculare si al unor fenomene genetice. Tratmentele eficiente reduc frecventa precum si intensitatea lor, mai ales daca exista o buna cooperare intre pacient si medic.