Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Controversatul vaccin

De în Familie 24 noi 2008
Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a IV-a a inceput astazi, in toata Romania. Se preconizeaza ca aproximativ 110.000 de fetite vor beneficia de acest vaccin gratuit, cu conditia ca parintii lor sa fie de acord. Exista cateva aspecte foarte controversate ale acestui vaccin, iar noi ne-am propus sa le analizam, cu ajutorul specialistilor.
Daca esti parinte si nu te-ai hotarat inca daca acest vaccin este bun sau nu pentru prevenirea cancerului de col uterin, acest material nu isi propune sa te ajute sa te hotarasti, ci doar sa te informeze si asupra unor aspecte pe care poate nu le stiai.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca acest vaccin va fi administrat elevelor de clasa a IV-a in trei etape, astfel: prima doza va fi administrata in perioada 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie, urmand ca in luna ianuarie sa fie administrata si cea de-a doua doza. Ultima etapa a vaccinarii va avea loc in luna mai a anului viitor.

Pentru a sustine aceasta campanie de vaccinare, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu spunea, cu prilejul unei conferinte de presa: ''Sase femei mor in fiecare zi in Romania din cauza cancerului de col uterin, iar 3000 de femei sunt diagnosticate in fiecare an cu aceasta boala. In ultimii 20 de ani Romania a avut cea mai mare rata de deces din Europa din cauza cancerului de col uterin''.

Dorin Drambareanu, medic ginecolog la Spitalul clinic de Obstretica-Ginecologie "Panait Sarbu" din Bucuresti spune: "Ar fi fost foarte important sa stim, inainte de a incepe aceasta campanie, care sunt contraindicatiile si riscurile pe termen lung. Le vom sti abia peste ani de zile, cand rezultatele si efectele vor fi vizibile."

Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin, tara noastra fiind urmata, in acest clasament, de Bulgaria si Slovacia. Este evident interesul pe care il avem cu totii fata de aceasta campanie, si, mai ales, fata de eficacitatea acestui vaccin.

Controversa 1. Mortile suspecte

S-au inregistrat 18 cazuri de morti suspecte care au aparut la adolescentele si fetitele vaccinate. In majoritatea cazurilor, aceste decese s-au produs dupa prima etapa a vaccinului, si s-au produs la persoane fara antecedente medicale. Acestea au murit, conform raportului publicat de Judicial Watch, fara a avea o alergie cunoscuta la un anumit compus al vaccinului, de cele mai multe ori din cauza unor embolii pulmonare sau, pur si simplu, a unor probleme cardiace despre a caror existenta nu se stia nimic. Doctorul ginecolog Dorin Drambareanu spune: "Tocmai pentru ca s-a intamplat astfel ar fi trebuit ca inainte de a se vaccina efectiv elevele, sa fie consultati medicii pediatrii si sa fie aflate toate predispozitiile si antecedentele lor."

De aceea, inainte de a-ti face tu insati vaccinul, presupunand ca nu ai implinit inca 26 de ani, sau a o lasa pe fiica ta sa il faca gratuit la scoala, e foarte bine sa iti consulti medicul de familie si medicul pediatru.

Daca iei pilule anticonceptionale, exista iarasi riscuri, pentru ca unele adolescente si tinere din SUA (4 la numar, conform aceluiasi Judicial Watch) au murit din cauza cheagurilor de sange formate. Doctorul Drambareanu ne sfatuieste sa ne facme un control medical amanuntit, si sa nu omitem sa spunem acest lucru medicului nostru, inainte de a-l intreba daca ne recomanda vaccinul impotriva cancerului de col uterin.
Controversa 2. Vaccinul este valabil 5 ani de zile?

"Da, este adevarat. Efectele sale nu dureaza decat aproximativ 5 ani de zile. Dupa trecerea celor cinci ani de zile, persoanele care au fost vaccinate vor fi testate, pentru a vedea rezultatele si a hotara daca vaccinul poate fi repetat."- Dr. Dorin Drambareanu.

Asta inseamna ca o fetita de 9 sau 10 va trebui sa refaca acest vaccin periodic, pentru a se asigura ca nu va fi afectata de cancerul de col uterin. Aceasta prima vaccinare este gratuita, pentru ca Ministerul Sanatatii a demarat aceasta campanie. Daca acest vaccin isi va dovedi eficienta, nu este un cost prea mare. Daca insa, in timp, nu se va dovedi eficient, acesti bani si aceasta campanie de vaccinare vor fi fost cheltuiti degeaba.

La fel va trebui sa procedeze si o tanara femeie care s-a vaccinat, ea va trebui sa mearga la doctor si sa refaca vaccinarea, daca este cazul.

Controversa 3. Doua vaccinuri, mai multe tulpini. Cum vor fi ele impartite elevelor?

Ministerul a hotarat sa achizitioneze cele doua vaccinuri existente pe piata, Gardasil si Cervarix, in proportii egale. Vaccinul Gardasil asigura protectie impotriva a patru tulpini de virus, iar Cervarix asigura protectie impotriva a doua dintre cele mai agresive tulpini de virus.

Doctorul ginecolog: "Impartirea se va face aleatoriu. Din pacate, nu se stie cu ce virus ar putea fi infectate cele mici pana cand nu isi vor incepe viata sexuala. Vor fi oricum protejate, dar nu putem avea nicio certitudine. Pentru a fi siguri, trebuiau facute mai multe testari."

Doctorul Dorin Drambareanu precizeaza: "Trebuia sa avem mai mult timp la dispozitie, pentru a afla ceea ce era foarte important: contraindicatiile si efectele adverse. Aceasta campanie va diminua numarul bolilor, in timp, dar va trebui sa cunoastem mai bine ceea ce propunem (n.r. vaccinurile)."

Opinia unui parinte

"Am fost informati de catre alti parinti care au fost, la randul lor, sunati de catre invatatoare. Am fost sunati joi seara, cu rugamintea sa sosim sa semnam vineri la ora 8, adica am avut o singura seara la dispozitie sa ne documentam, in cazul in care nu stiam deja cate ceva. Campania asta este cusuta cu ata alba in primul rand pentru ca este facuta foarte in pripa, parca in mod deliberat nu se lasa parintilor suficient timp sa se informeze. Noi, parintii suntem suspiciosi, pentru ca experienta ne-a demonstrat ca de cate ori Ministerul Sanatatii a oferit ceva gratuit, fie a avut cineva de castigat un comision de pe urma noastra, fie suntem folositi drept cobai fiind mai saraci decat altii, fie vaccinul urmeaza sa expire si se grabeste toata lumea ca sa nu iasa din termen, in orice caz, nimic bun", a declarat pentru FrontNews Anisoara Sevastre, mama unei fetite in clasa a IV-a la Scoala Centrala din Bucuresti.

"Nu am fost absolut deloc informati, daca nu as fi stiut deja cate ceva, as fi fost in imposibilitatea de a lua o decizie, alti parinti si-au telefonat medicii de familie seara trecuta si le-au cerut parerea sau au intrat pur si simplu pe internet. Invatatoarea ne spunea azi dimineata, ca daca dorim sa aflam mai multe, azi la ora 17 va sosi un medic in sala amfiteatrul scolii sa raspunda intrebarilor noastre, insa noua deja ni se ceruse sa semnam dimineata la ora 8", a mai precizat Anisoara Sevastre.

Programe nationale gratuite de vaccinare obligatorie pentru fetitele cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani au fost introduse si in Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Elvetia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca si Grecia.
 
Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi