Fetita de care va spuneam mai devreme, Ana, avea note foarte bune la scoala inainte de plecarea mamei sale la munca in strainatate. Dupa ce a ramas singurul sprijin al casei si a trebuit sa aiba grija de cei doi frati mai mici ai sai si de cei doi bunici batrani si bolnavi - bunica era imobilizata la pat - fetita a renuntat la scoala.
Singura grija a fetitei care l-a impresionat pe Catalin Luca nu era faptul ca nu mai facea fata ingrijirii unei case, sau faptul ca renuntase la scoala. Ea era ingrijorata pentru ca mama ei si a celor doi frati ai sai nu mai dadea niciun telefon si niciun semn de viata.
In acest gen de situatii intervin cei de Asociatia Alternative Sociale. Acestia au luat legatura telefonic cu mama fetitei si au convins-o pe aceasta sa reia legaturile cu familia sa. In plus, Ana merge acum la scoala si dupa o investigatie realizata de cei de la asociatie, au descoperit o matusa mai indepartata care o ingrijeste acum pe fetita. "Am degrevat-o de o mare parte din responsabilitatile pe care le avea", isi aminteste directorul executiv al asociatiei. Personal, eu cred ca o mama nu ar trebui sa aiba nevoie sa fie "convinsa" sa le telefoneze copiilor sai. Realitatea contrazice, de multe ori, aceasta parere personala.
"Cel mai tare ma impresioneaza faptul ca acesti copii, in mare parte pre-adolescenti (cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani) au luat in serios grija gospodariei si au grija fratilor mai mici in lipsa parintilor", spune Catalin Luca.
Tatii - prezenta care nu alina
O situatie speciala o au barbatii ramasi acasa, in viziunea lui Catalin Luca. In urma cu cativa ani, barbatii erau cei care plecau la munca in strainatate, iar femeile ramaneau acasa, cu copiii si gospodaria. Situatia s-a schimbat acum, pentru ca femeile sunt cele care pleaca sa munceasca in strainatate, ingrijind batrani si copii.
Catalin Luca: "Tatii sunt, de cele mai multe ori, someri si nu au nicio alta sursa de venit in afara banilor trimisi de neveste si a alocatiilor copiilor. Ei trec printr-o perioada in care li se modifica felul in care se percep si sunt perceputi: din oamenii care aduceau bani acasa, acum ei sunt intretinuti de sotii si, in multe cazuri, au probleme cu dependenta de alcool. Stima lor de sine este scazuta, sunt foarte gelosi pe sotiile plecate si devin violenti cu familia."
Cu siguranta ati observat si voi ca femeile care merg, macar cateva luni, la munca in strainatate isi schimba mentalitatea. Ne explica directorul executiv al Asociatiei Alternative Sociale: "Femeile pleaca din mediul rural, unde au lucrat poate intr-o fabrica, nu se ingrijesc, sunt obisnuite sa fie agresate de sotii lor si ajung intr-o alta tara, unde oamenii le zambesc pe strada, unde isi schimba alimentatia, se ingrijesc. Asteptarile lor se modifica, de aceea la intoarcerea acasa nu mai accepta acelasi tratament de dinainte de la sotul lor."
Copiii care raman acasa fara parinti sau fara mame sunt, de multe ori, lasati in grija bunicilor batrani sau, atunci cand nu exista rude apropiate, in grija fratilor mai mari (daca acestia exista) sau, pur si simplu, in propria grija. In aceste cazuri, nu mai este decat un pas pana la abandonul scolar, pana la delicventa sau pana la depresiile care ii fac pe unii micuti sa incerce sa se sinucida. Parintii trebuie sa invete faptul ca pot gasi un ajutor in stat si trebuie sa invete ca nu pot pleca fara a spune nimanui. Aici intervin Asociatia Alternative Sociale si Unidea, Fundatia Unicredit, care au demarat proiectul Migrations - Romania, care isi propune sa ii ajute pe copiii si parintii celor care muncesc in strainatate. Mai exact, 600 de copii si 500 de batrani din Judetul Iasi vor fi ajutati cu asistenta psihologica, sociala si juridica, precum si sprijin material constand in hrana, rechizite, haine sau medicamente, in functie de necesitati.
Exista si un proiect de lege care urmareste sa ajunga cat mai putini copii in centre si, in schimb, cat mai multi dintre copii sa fie ingrijiti de familiile extinse. Ileana Savu, Secretar de Stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului a explicat acest lucru, la conferinta de presa care prezenta proiectul "Migrations - Romania: Combaterea efectelor negative ale migratiei in randul copiilor si al batranilor ramasi acasa", care se va derula pana in anul 2011.
"Lucrurile stau astfel, daca cineva din familie primeste copilul si are grija de el, nu primeste nimic de la stat. In cazul in care copilul ar fi ingrijit de un asistent maternal, acesta ar primi salariu, alocatie pentru hrana si alocatie pentru imbracaminte", a precizat Ileana Savu.
Secretarul General al Fundatiei Unidea, Paolo Cocchi mi-a raspuns la una din intrebari spunandu-mi ca ei incearca sa nu se lase impresionati de cazurile particulare pe care le intalnesc, pentru ca in acest caz ar pierde privirea de ansamblu necesara ajutorului de care au nevoie cu adevarat cei care beneficiaza de sprijinul Unidea. Reprezentantul Unidea si-a amintit ca a fost impresionat, in urma cu putin timp, de o vizita facuta la o gradinita din Munchen, gradinita la care copiii originari din Romania si Serbia invatau, in cadrul unui program Unidea, limba germana, pentru ca ei si parintii lor sa se poata integra mai usor.
Adultii cu tulburari de atasament
Catalin Luca ne explica: "Singuratatea si dorul de parinti se transmit de la o generatie la alta. Parintii acestor copii au crescut cu cheia de gat, in timp ce parintii lucrau in schimburi… copiii lor cresc singuri, in timp ce ei sunt la munca in strainatate."
Nu e greu de inteles ca acesti copii, lasati sa se descurce singuri, vor avea rani emotionale pe care le vor pastra toata viata.
"Copiii le spun psihologilor de la centru: Banii nu sunt la fel de importanti ca mami si tati. Nu suntem - n.r. Asociatia Alternative Sociale - impotriva migratiei, dar parintii trebuie sa pastreze legatura cu copiii."
Noi nu putem ajuta concret decat oferindu-ne ca voluntari - daca sunteti din judetul Iasi - sau directionand cei 2% din impozitul pe venit catre acest ONG. Cum vezi tu acest fenomen?