Marina Almășan

Marina Almășan, un nou ordin de protecție împotriva lui...

Citeste mai mult»
serial

Serialele TV sud-coreene, potenţial "benefice" pentru...

Citeste mai mult»
monede

Un instalator descoperă 30 de kilograme de monede de aur,...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»

Copiii de bani gata: ghid de depistare si dezvatare

De în Familie 27 mar 2008
Pentru parintii instariti nu plata facturilor e problema, ci educatia copiilor. Lasand la o parte scolile private sau bursele de studiu in strainatate, e vital felul in care acesti copii percep statutul financiar al familiei din care provin. Provocarea pentru tine ca parinte consta in a profita de banii pe care ii ai pentru a-i oferi copilului o educatie cat mai riguroasa.
Copiii de azi sunt mult mai interesati de latura materiala a vietii decat generatiile anterioare. Reclamele de la televizor, dorinta parintilor care au copilarit in comunism de a le cumpara tot ceea ce ei nu au avut si presiunea pe care o exercita importanta imaginii personale sunt in egala masura raspunzatoare. Sa cresti un copil intr-o lume in care la orice colt auzi „cumpara x sau y", cu promisiunea ca te vei simti nu stiu cum sau cutare te va vedea cu alti ochi nu e o misiune usoara. Pe de alta parte, hai sa recunoastem: copiii din ziua de azi sunt materialisti pentru ca noi le permitem sa fie. Cate nu face un parinte pentru a-si vedea copilul razand, sau macar pentru a obtine cateva clipe de liniste. Daca inainte le cumparam dulciuri, acum ii ferim de carii cumparandu-le hainute de firma, gadgeturi si jucarii scumpe. Iar ei vor din ce in ce mai mult.

Vestea buna e ca orice invat are si dezvat, fapt dovedit stiintific si in cazul atitudinii pe care o au fata de bani copiii de bani gata. Psihologii au identificat repere care te pot ajuta sa-ti dai seama daca copilul tau este doar foarte alintat, sau un materialist in fasa precum si strategii pentru a-i ridica moralul si a-i incuraja respectul fata de sine, bucurandu-se si altfel de viata decat cheltuind. Ideea e ca el/ea sa invete valoarea banului iar tu sa nu te mai simti vinovata atunci cand il/o refuzi.

Cinci cuvinte si sintagme care il dau de gol

1. "De firma". Sintagma pe care ai auzit-o cel putin o data ca parinte de adolescent. E mai interesat de numele de pe eticheta, eventual de logo, si mai putin de calitate sau de pret.

2. "Chestii". Celulare, playere, upgrade-uri, accesorii. Cine are cele mai multe castiga. Verdict: copilul tau va sfarsi consumat de… consumerism.

3. "Imaginea conteaza". E cel mai in voga cliseu al ultimilor ani. Il auzim pretutindeni in media, cu precadere din gura vip-urilor si a stilistilor. Tzoale, gadgeturi, hairstyle, look: toate conteaza. Alte atribute sunt irelevante.


4. "Vreau". Totul se reduce la el/ea si la dorintele lui/ei. Ce daca perechea de blugi costa cat jumatate din factura de intretinere! Prea putin il/o intereseaza.

5. E vesnic nemultumit. Nu trebuie sa spuna nimic; mimica vorbeste de la sine. In ciuda tuturor mofturilor pe care nu eziti sa i le faci, el/ea continua sa fie nemultumit. De ce? Vrea si mai mult!

Daca iti suna cunoscute toate cele cinci cuvinte/sintagme de mai sus, nu mai e loc de indoiala; se pare ca ai crescut un materialist. Trage aer in piept si concentreaza-te asupra modurilor in care poti remedia situatia. Psihologii americani au alcatuit un plan de bataie pe termen lung care sa-ti usureze munca.

Ce-ti ramane de facut?

Invata sa spui „nu!". Nu ceda insistentelor copilului! II faci mai mult rau decat bine. Face mofturi, are pretentii nejustificate? Refuza-l raspicat si nu te razgandi daca micutul intra in defensiva, punandu-se pe plans. Nu ai de ce sa te simti vinovata. Explica-i pe un ton calm dar in acelasi timp ferm, care sunt motivele pentru care nu poate avea ceea ce isi doreste. Nu-i spune ca nu ai destui bani la tine. Isi va da seama ca minti si ori de cate ori nu va avea chef sa faca ceea ce ii ceri se va eschiva mintind. Un raspuns mult mai matur din partea ta ar fi „Ti-am luat deja doua jucarii luna asta. Ai destule!". Daca vrea un telefon mobil pentru ca si colegul de banca are, fa-l sa inteleaga ca acesta nu este un motiv pertinent. Pe termen lung, limiteaza-i timpul petrecut la televizor. Reclamele sunt cele mai periculoase. Studiile arata ca preadolescentii si, in general, copiii care nu raman cu gurita cascata in fata calupurilor publicitare au sanse din start mai mici sa devina materialisti. Cum toate posturile TV difuzeaza reclamele cam in acelasi timp, nu-ti ramane decat sa apesi pe mute si sa-i distragi atentia copilului pentru urmatoarele 5 minute. Cel mai bine ar fi sa-l inveti sa foloseasca dvd player-ul. Astfel stii la ce se uita si pentru cat timp, fiindu-ti mai usor sa controlezi informatia pe care el o proceseaza.Investeste mai putini bani si mai mult timp. Care este cea mai frecventa activitate de weekend practicata in familie? Mersul la cumparaturi! Hipermarketurile au devenit, din locul unde ne facem cumparaturile, locul unde ne relaxam. Fiti sincere: cand v-ati distrat ultima oara in familie fara sa cheltuiti bani? Investiti mai mult timp si mai putini bani in timpul petrecut alaturi de cei dragi. Incurajati-i sa faca miscare invitandu-i la o plimbare in parc cu rolele sau cu bicicleta. Mergeti la gradina botanica, la zoo, la Antipa si invatati-l sa iubeasca si sa respecte mediul inconjurator. Construiti o relatie mai puternica intre voi facand impreuna mici nimicuri; stati de vorba, framantati aluatul pentru prajituri, plantati o floare, descifrati ce forme au norii, jucati „Nu te supara, frate" sau „Monopoly". Asculta-l si ajuta-l sa-si verbalizeze temerile, bucuriile. Ca parinte, trebuie sa stii ce-l bucura si ce-l intristeaza. Discutati despre bani, despre lucrurile pe care banii le pot cumpara, dar mai ales despre lucrurile care nu sunt de vanzare

Ridica-i moralul. Studiile efectuate de psihologii de la Universitatea din Minnesota arata ca copiii materialisti au un respect de sine mai scazut decat cei care care nu dau mare importanta banilor. Goana dupa haine in tendinte sau electronice de ultima generatie nu fac decat sa le anuleze personalitatea. Usor-usor, propria-i identitate va ajunge sa se rezume la ceea ce are, nu la ceea ce este. Aici intervii tu ca parinte. Copilul are nevoie de atentie. Dezvoltarea personalitatii lui depinde de felul in care tu il percepi. Nu-l trata cu indiferenta. Daca a rezolvat o problema dificila la matematica sau daca echipa lui a invins intr-un meci amical cu tovarasii de joaca, lauda-l. Complimentele, atata timp cat au un substrat sincer, il vor convinge ca important este cine esti, ce faci si nu neaparat ceea ce ai.

Asigura-te ca nu se plictiseste. Lucru stiut: copiii care cresc intr-o camera plina ochi de jucarii se plictisesc mai repede decat copiii care au, sa zicem, un singur ursulet de plus sau o singura masinuta. S-a saturat deja de casuta Barbie pe care acum trei luni plangea sa i-o cumperi? Dezasambleaz-o si ascunde-o in debara. Lasa-i in camera doar doua papusi si cateva obiecte de mobila. Fa-l pe cel mic sa inteleaga ca joaca poate fi distractiva si cu mai putine jucarii. Stabileste tu cu tine o regula: o data pe luna cateva jucarii din camera intra in debara. Cand se intorc in camera, dispar altele si tot asa, prin rotatie. Doar asa le va aprecia la adevarata lor valoare: jucandu-se cu acelasi entuziasm ca la inceput, cand erau noi.

Fii un exemplu. E foarte importanta atitudinea ta fata de bani fie ca e vorba de obtinerea lor, lucrurile pe care preferi sa-i cheltuiesti si modul in care ii administrezi. Ai grija cum ii comunici aceasta atitudine copilului tau. Nu-i spune, de exemplu „pune mana si invata, altfel vei ajunge ca colegul cutare, si nu cred ca ti-ar placea sa traiesti in cartierul in care locuieste el", fiindca va crede ca totul se reduce la bani. Fa-l sa inteleaga ca e un copil norocos, ca banii pe care parintii lui ii au (carora atator familii le lipsesc) trebuie folositi cu cap, in asa fel incat el sa devina un om mai bun.
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
24 noi