Datele la care au ajuns cercetatotii italieni sunt rodul unei cercatari conduse de nutritionistul italian Paolo Lionetti, medic la spitalul pediatric Meyer din Florenta, in colaborare cu microbiologii moleculari Carlotta de Filippo si Duccio Cavalieri.
Echipa de cercetatori a confruntat dieta standart, bogata in proteine a unui numar de 15 copii din Florenta, cu cea preponderent vegetariana compusa din pastai de fasole, verdeata, diferite seminte si cereale a copiilor dintr-un sat din Burkina Faso. Ei bine, flora intestinala a copiilor din aceste sate s-a dovedit a fi mult mai bogata si eterogena, ceea ce-i face mai putin vulnerabili in fata unor maladii intestinale precum boala Crohn sau colitele ulceroase, in crestere in tarile occidentale.
Diferentele dintre florele intestinale au fost minore in momentul in care copiii inca primeau lapte matern. Crescand, lucrurile s-au schimbat. Copiii din Burkina aveau o flora similara celei pe care o avea omul acum 10 mii de ani, cand mancarea era preponderent vegetariana.