Ar putea insemna si o schimbare a felului in care suntem obisnuiti sa privim cheltuielile facute pentru copiii nostri. Romanii (si nu numai ei, sunt sigura) sunt obisnuiti sa puna pe primul plan (pentru scara mea valorica acest lucru e foarte firesc) copilul si nevoile sale, indiferent de ce fel de nevoi ar fi vorba, si abia pe urma sa intervina in ecuatia bugetului familial nevoile tale si ale partenerului tau.
Imi amintesc cat de mirata am fost auzind, in facultate, o prietena spunand ca parintii sai tin un carnet in care isi noteaza cheltuielile majore (de genul chiriei pe care o plateau pentru ca fiica lor sa studieze in capitala) facute cu copiii lor. Si mai mirata am fost atunci cand am descoperit ca ceilalti parintii (nu ai fetei in cauza) pe care i-am interogat asupra acestui procedeu au fost de acord. Mie imi pare si acum un procedeu destul de meschin, dar, la fel de clar, un procedeu necesar pentru a putea mentine un anumit control asupra cheltuielilor desfasurate pe termen lung.
Stiti principiul pe care il aplicam atunci cand incercam sa mancam sanatos si sa reducem cantitatea de mancare? Jurnalul in care iti notezi cea mai mica imbucatura este felul cel mai simplu prin care ne putem da seama ca mancam mai mult decat ar trebui. Ei bine, la fel functioneaza si "infamul" jurnal financiar, in care teroretic ar trebui sa iti notezi fiecare 1 leu dat pe guma sau cafea.
Vestea buna este ca nu conteaza cat de mare e bugetul lunar al familiei voastre; si daca e vorba de un buget mic, si daca e vorba de un buget mai mare, schimbarile vor fi benefice familiei, pentru ca e bine sa invatam sa cheltuim cat mai putin posibil, in conditiile in care recesiunea nu pare sa se termine in urmatoarele luni.
La gradinita sau cu dadaca?
In ultimele luni, povara unei gradinite particulare sau povara unui salariu platit unei dadace de iuncredere i-a coplesit, de-a dreptul, pe unii parinti. Ar trebui sa te gandesti la mai multe aspecte: in primul si in primul rand, poti reduce cheltuielile daca ai putea sa il convingi pe unul din parintii tai sau ai sotului tau sa aiba grija de copilul vostru. Daca niciunul dintre bunici nu este disponibil sau nu vrea sa isi asume acest efort, ar fi bine daca unul dintre voi (ma refer mai ales la cazurile in care copilul are mai putin de trei-patru ani) ar putea lucra de acasa sau ar fi dispus sa renunte la job. In afara de cazurile in care ambii parinti sau macar unul dintre ei castiga foarte bine, veti iesi in pierdere altfel.
Redu din cheltuieli!
Sunt cateva feluri in care poti face unele economii, unele care sa fie spre binele tau si al copilului tau!
- Ar fi bine daca v-ati convinge prietenii sa faceti cu randul babysitting! Daca vreti sa mergeti la film sau pur si simplu sa va plimbati singuri intr-o dupa-amiaza, convinge-i sa stea cu copilul tau si promite-le si tu acelasi serviciu!
- Daca poti alapta, spun specialistii britanici, ar fi bine sa o faci cat mai multa vreme! In acest fel, spun ei, copilul tau va fi mai sanatos si nu veti mai cheltui bani pe lapte praf!
- Nu te sfii sa accepti hainute si jucarii de la prietenele tale si de la copiii lor! Mai mult de circa trei luni de zile nu va apuca nici micutul tau sa le poarte si nu inseamna ceva negativ daca accepti sa le primesti!
- Pentru a reduce cheltuielile, poti incerca (imi dau seama ca e mai greu) sa folosesti scutece de panza, asa cum se foloseau mai demult. E greu si e chinuitor sa le speli (chiar si la masina), dar economia este foarte mare daca te gandesti in perspectiva.
Nu trebuie sa reduci nimic drastic. Sa faci economii nu inseamna sa te privezi pe tine sau pe copilul tau de la ceva, inseamna sa cheltuiesti "cu cap".