De atunci incerc mereu sa ajung in galerii de arta si pe zi ce trece tot mai mult sunt pasionata de tablouri. Imi plac culorile, imi plac luminile si imi doresc sa vad cat mai multe tablouri celebre.
1. Unul dintre preferatele mele este “Fata cu cercelul de perla” a lui Vermeer (cc. 1665), supranumita si “MonaLisa a nordului”. Acest superb tablou, la moment dat, a fost expus intr-una din camerele muzeului Mauritsiushuis, Haga. Nu se cunosc foarte multe detalii despre acest tablou, adevarata capodopera a pictorului. Dupa mai bine de un secol de cercetari inca nu s-au deslusit toate misterele legate de acest tablou. Toate intrebarile la care specialistii nu au gasit raspunsuri au condus-o pe Tracy Chevalier sa scrie cartea "Fata cu cercelul de perla". In 2003, cartea a fost transformata in filmul cu acelasi nume, unde o servitoare din casa lui Johannes Vermeer, a ajuns asistenta si model pentru una din faimoasele lucrari ale pictorului.
2. Botticelli a fost unul dintre pictorii renascentisti, pictor pasionat, unul dintre cei a carei imaginatie nu era limitata, ci augmentata de precizia liniilor si a miscariilor redate, exprimata prin frumusetea si gratia tablourilor sale. “Nasterea lui Venus” (1485), unul dintre cele mai renumite tablouri din istoria artei, a fost realizat la comanada lui Lorenzo si Giovanni di Pierfrancesco de Medici.
3. Unul dintre cei mai de valoare pictori, reprezentanti ai impresionismului, Renoir nu a fost numit pictorul”bucuriilor vietii” pentru nimic. A realizat un trio superb de tablouri ce reprezinta dansul: “Dans la tara” ( 1882), “Dans la Bougival” (1883) si, preferatul meu “Dans in oras” (1883). Impresionistii au fost cei care au scos pictatul din studiou, afara, in natura, nu au mai pus accentul pe linii de contur bine definite, le-a placut sa picteze peisaje din natura, oameni in diferite momente din viata cotidiana.
4. Degas, stralucitul pictor francez, aduce o tematica realista in tablourile sale inspirand, in cea mai mare parte, frumosul, teatrul, balerinele, atelierele modistelor, cursele de cai si corpul omenesc. “Clasa de dans” (1875), este unul dintre tablourile in care se observa stilul sau independent, tema care este tratata cu o uimitoare noutate, acuratetea lumini ce cade pe rochitele dansatoarelor. Mult timp are ca model balerina, pe care reuseste sa o contureze intr-un mod superb si bland.
5. Seria de 250 de tablouri din colectia Nimfe, a lui Monet, a fost una dintre cele mai recunoscute colectii din lume, renumite si reproduse, acestea fiind tablouri care au ajuns in programele de licitatii la sume de 36 de milioane de euro. El obisnuia sa stea in diferite colturi ale gradinii si sa picteze acelasi lucru in diferite perioade ale zilei, sub culorile diferite ale luminilor zilei si noptii. Unul dintre aceste tablouri este “Le Bassin aux nympheas, harmonie rose” (1990).
6. Pictorul norvegian Edvard Munch este un pionier al artei moderne, considerat, totodata, si un precursor al expresionismului. Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale, “Tipatul” (1893), contureaza in linii nedefinite, cu lumini si umbre neclare trupul contorsionat convulsiv al unui om care tradeaza o frica nemasurata.
7. “Mancatorii de cartofi” (1885) este prima pictura din marea mostenire lasata in urma de Van Gogh. Dorind sa fie in tema cu ceea ce incerca sa reproduca, el spunea ca a pictat totul in culoarea cartofului. Dupa o perioada, faimosul pictor si-a schimbat stilul si, in mare parte, paleta de culori folosita.
8. Francisco de Goya, pictor spaniol, ce se afla la intersectia dintre veacuri, intre Velasquez si Picasso, este un adevarat rege al artei moderne. Tablourile sale devin incarcate si foarte mult influentate de framantarile interioare ale pictorului si a unei boli grave care il macina. Dupa recuperare, Goya are o perioada in care aduce intunericul, teama, tristetea ca motive principale in lucrarile sale. “Impuscarea revolutionarilor madrileni” (1814) este un tablou puternic. Pe vremea cand Napoleon a incercat sa puna stapanire pe Spania, multi contemporani Europeni, printre care si maestrul Goya, au crezut ca domnia imparatului francez va imprastia ideile revolutionare si democratice Spaniei.
9. “Lux, calm si voluptate” (1904) este unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Matisse, un tablou viu, denotand emotiile puterii si a bogatiei. Tehnica lui Matisse, si a neoimpresionistilor in general, era pointilista, tabloul a fost sculptat cu pensula in vopseaua colorata pe panza virgina, un ansamblu de emotii format din puncte mici, regulate, multicolore, exact maniera folosita de acest val de pictori.
10. Personal, preferatul meu, un tablou ce nu poate decat sa atraga atentia asupra detaliului, o lucrare complexa si enigmatica, “Las Meninas” (1656) de Diego Velasquez. Tabloul prezinta o incapere spatioasa a palatului din Madrid a Regelui Filip IV al Spaniei, in care personajele sunt, inevitabil, personalitati ale curtii regale, Infanta Margarita fiind inconjurata de servitoare, bone si garzi, ce stau in spate, la intrarea in incapere. Langa ea se afla, nimeni altul decat pictorul in cauza, Velasquez in fata unei panze, pictand. Familia regala a fost surprinsa pe panza si de Goya, incercand sa recreeze starea din tablourile lui Velasquez, copiind piesa originala, dupa care se ghidase pentru a picta “Charles IV al Spaniei si familia” (1778). Se spune ca dupa moartea pictorului, patru ani mai tarziu, regele a platit pentru a-i fi adaugat un detaliu tabloului: crucea rosie din ordinul de Santiago, desi pictorul nu fusese acceptat decat la trei ani dupa ce a realizat tabloul.