Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Copilarie fara zambet

De în Familie 8 oct 2008
Nu te poate intelege. Lacrimile tale nu il impresioneaza si nu intelege cum ii arati ca il iubesti. Sufera de boala la auzul careia pielea se face de gaina: autismul. Studiata de zeci de ani, nici macar nu i-au fost descoperite cauzele. Din fericire, de cativa ani, efectele ei pot fi ameliorate pana aproape de vindecare.

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică si este considerată drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Ea interfereaza adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Tulburarea se manifestă in prima copilarie, intre 1,6 şi 3 ani. Nu poate fi diagnosticată la nastere pentru ca semnele (tiparele comportamentale pe baza carora se face diagnosticarea) nu apar sau nu pot fi usor identificate inainte de 18 luni, aflam de pe site-ul asociatiei Autism Romania - Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism.

In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca bebelusul lor nu incepe sa vorbeasca, nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta. De regula, copiii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot sa "para" surzi, desi testele de audiometrie sunt normale. Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de un insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze la un nivel foarte ridicat si pot chiar sa mearga la o scoala normala.

Desi aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata persoanelor cu autism. Diagnosticarea din timp si tratamentul adecvat au dus la cresterea numarului de persoane cu autism care sunt capabile sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.

Alina, mama a doi copii autisti

Alina este o tanara mama care are doi copilasi bolnavi de autism, pe Antonia care are sase anisori si pe Rares care are patru ani. Pentru a le da o sansa copiilor ei, Alina face multe sacrificii pentru ca ei sa beneficieze de terapia care mai tarziu le-ar putea permite o viata independenta. Are grija singura de ei, in timp ce sotul sau este plecat in alta localitate sa lucreze si vine acasa numai o data la doua saptamani. De multe ori, ajunge sa faca mancare abia seara tarziu, dupa ce se culca cei mici. "Sincer… in momente din astea imi doresc sa fi fost macar una din bunicile copiilor aproape de mine; niciodata nu am cu cine sa ii las pentru a rezolva anumite probleme, socrii mei locuiesc intr-o alta localitate iar familia mea e departe de mine de multa vreme."

Programul ei e bine stabilit in fiecare zi, in functie de terapia urmata de cei mici si in functie de orele lor la gradinita. Pentru ca atat Antonia cat si Rares merg, de anul trecut, la o gradinita normala. Cei mici se inteleg bine, fara a putea vorbi unul cu celalalt. Alina ne spune ca momentele in care copiii sai rad si se joaca impreuna sunt atat de pretioase pentru ea ca lasa jos orice ar fi avut in mana si merge langa copii, pentru a nu rata momentul. Cel mai recent exemplu: "Zilele trecute fetita a pus apa intr-o galetusa si a bagat trei papusi, ca si cum le-ar fi spalat iar pentru Rares a adus un prosop. El ar fi trebuit sa le stearga de apa si tare se mai amuzau..."

Progresele micutilor ei sunt deja mari, cu toate ca ei nu merg la toate orele de terapie la care i-a putut inscrie mama lor (sunt foarte multe cereri si de aceea ei nu pot urma decat jumatate din orele care le-ar trebui). Pentru restul orelor ar trebui sa plateasca Alina si sotul ei, iar cei doi nu au intotdeauna acesti bani.

Antonia si Rares numara pana la 10, stiu sa spuna cum se numesc si cati ani au, cel putin fetita recunoaste membrii familiei si apropiatii. Alina povesteste: „Antonia cred ca se pricepe mai bine decat mine la calculator, fara ca eu s-o fi invatat ceva. Au laturi inteligente si eu sper ca munca noasta sa dea rezultate sau mai bine as spune ca munca e a lor, toata ziua au poate de lucrat de mult mai multe ori decat un copil sanatos pentru a putea ajunge la un anumit stadiu (modest)."

Bucuria cea mare a Alinei este faptul ca micutii sunt afectuosi – copilasii bolnavi de autism isi arata mai greu afectiunea. "Stiu sigur ca sunt doi copii tare afectuosi: vin si iti dau pup oricand le ceri si uneori fara sa le cer. Rares are mai mereu cate o papusa in mana si imi da sa ii pup si papusa. Iar Antonia uneori se uita spre mine si spune 'mami', dar cu voce calda, ma priveste cateva secunde de parca ar trebui sa inteleg mai mult, dupa care isi intoarce privirea la joculetele ei", povesteste Alina.

Daca este intrebata cat de mult considera ca s-au schimbat in bine copiii de cand fac terapie spune: „Progresele au fost majore. Daca m-as intorce in timp cred ca nici nu mai stiu exact cam cat de grav erau afectati, pentru ca acum sunt schimbati mult. Contactul vizual il obtineam foarte greu, Rares avea foarte multe stereotipii, acum doar se mai leagana si mai mereu trebuie sa aiba mainile ocupate."

Progresele Antoniei si ale lui Rares nu sunt singulare, la fundatia Cristi's Outreach exista si alte cazuri, spune Alina. „La cea mai recenta sedinta cu parintii, trei copii (baietei) au plecat recuperati: pregatiti doi de scoala iar unul dintre ei de gradinita. Toti trei vorbeau fara probleme si intelegeau ce li se cere. Cel putin unul dintre copii, imi amintesc, aproape 2 ani nu facea nici un fel de progrese cu toate eforturile terapeutilor. Nu au renuntat si intr-o zi baietelul a intrat si a salutat colectivul cu o normalitate uimitoare, de parca ar fi facut asta in fiecare zi. Toti parintii prezenti la sedinta au plans, terapeutii la fel. Era un sentiment de tristete pentru ca plecau, dar si de mandrie pentru ca au adus la stadiul de normalitate copii grav afectati de autism", mai adauga ea.

Fetita care a spus "mama" la 5 ani

In urma cu un an o cunosteam pe N., o fetita frumoasa de 6 anisori. Fetita face terapie la un centru din Bucuresti si, povestesc cei de aici, se descurca foarte bine. Rezultatele sunt vizibile şi nu exista nici o îndoială: inainte de a veni la acest centru N. nu reuşea sa scape de scutece, nu manca singură, se izola de oameni, plangea fară nici un rost, tipa... Intr-un cuvant, spune mama ei, comportamentul fetiţei era ingrozitor. Acum acceptă colectivitatea, se joaca cu restul copiilor, merge singură la baie, mananca si se imbraca apoape fara nici un ajutor. Cu toate sta bine în afară de limbaj, pe care nu a reusit inca sa il dezvolte si se exprima numai prin sunete, vocale si silabiseste ceva uşor cum ar fi „ma", „ta", „bi". Mama sa isi dorea cel mai tare sa isi auda fetita strigand-o „mama", eveniment care s-a si intamplat in urma cu ceva vreme.

Autismul nu se poate vindeca, dar terapiile ii ajuta pe micutii bolnavi sa poata duce vieti normale, in care nimeni sa nu banuiasca macar ca au avut probleme. Printre oamenii celebri care sunt suspectati ca au avut aceasta afectiune se afla Albert Einstein, George Orwell si Isaac Newton. Unele teorii merg pana acolo incat sustin ca acestia au cunoscut succesultocmai pentru ca au suferit de tulburari din spectrul autist. Acestea sunt sustinute de un studiu realizat de cercetatorul irlandez Michael Fitzgerald, profesor de psihiatrie la Colegiul Trinity din Dublin. Autorul studiului citeaza numele lui Isaac Newton, Albert Einstein, George Orwell, H.G. Wells si Ludwig Wittgenstein ca exemple de persoane geniale si celebre care au prezentat simptome ale tulburarilor din spectrul autist, inclusiv sindromul lui Asperger.

Vrei sa ne povestesti ce stii tu despre autism?

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 4

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Georgiana Papari (29.10.2008, 13:05)
Iti multumim, Alina, ca ne-ai facut cunoscuta aceasta campanie. Sunt convinsa ca multe dintre cititoarele noastre vor semna aceasta scrisoare deschisa pentru a fi respectate drepturile copiilor care sufera de autism. Multa bafta!
Răspunde-i
alina mihaela noea (28.10.2008, 08:16)
"Aveti curajul sa-i priviti in ochi?Copii speciali intr-o romanie autista"----prima parte a titlului este adresata autoritatilor romane.De ieri 27.10.2008 in Jurnalul Natiomal a inceput o ampla campanie ,o scrisoare deschisa catre presedintele tarii,primul ministru,cu privire la situatia celor peste 30.000 de copii cu autism,campanie sustinuta de multe persoane publicedin presa,televiziune,politica,arta.Va asteptam sa subscriet la aceasta scrisoare,sa fiti alaturi de noi si copii nostri.
Răspunde-i
Georgiana Papari (10.10.2008, 10:42)
Gabriela, ar fi foarte bine daca ti-ai face timp sa le impartasesti si altora experienta ta cu copiii autisti.
Răspunde-i
Gabriela Sonia (09.10.2008, 13:26)
sunt psiholog si lucrez de 2 ani cu copii autisti ...intr-adevar terapia ii ajuta foarte mult insa e greu sa gasesti oamenii potriviti, deoarece multi fac afacere din disperarea parintilor de a face orice pt copilasii lor , Gabriela , Constanta
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi