Daca, spre exemplu, copilul tau este abuzat la scoala, ai reusi sa iti dai seama din comportamentul lui? Putin probabil, tocmai pentru ca va ascunde detaliile, astfel incat sa nu se ajunga la eventuale vizite ale tale la scoala si la o dezbatere publica a unui subiect atat de semnsibil.
Este important sa descoperi semnele ascunse care tradeaza dificultatile intampinate de copil la scoala sau la locul de joaca, pentru a lua masuri inainte ca acesta sa capete rani emotionale adanci.
1. Foloseste eufemisme pentru situatiile conflictuale
Daca il intrebi ce se mai intampla pe la scoala si iti zice ca ai lui colegi se tin numai de prostii, sau ca s-au batut, ai face bine sa-l intrebi, direct, daca el a avut probleme, daca i-au pus vreo porecla sau daca au imprastiat zvonuri care l-au deranjat. Vorbeste-i si asigura-l ca nu se considera ca e paracios daca raporteaza neregulile. Explica-i ca a raporta pe cineva cand iti face rau este normal, fiindca ai nevoie de ajutor.
2. Vine acasa infometat
Daca i-ai pregatit un pachetel delicios si el vine acasa lihnit, s-ar putea sa nu fie vorba despre un apetit exacerbat, ci pur si simplu de niste colegi nesuferiti care fie nu il lasa sa manance in liniste, fie ii fura mancarea. La fel se poate intampla si daca ii dai bani de buzunar pentru a-si cumpara ceva de la bufet. Nu-l intreba direct, ci incearca sa afli daca i-a placut ce i-ai pregatit, daca a luat masa impreuna cu colegii sau ce si-a cumparat din banii de buzunar.
3. Vine acasa mai tarziu decat ar trebui
Desi crezi ca a mai ramas la taclale alaturi de colegi, in curtea scolii, s-ar putea ca el sa intarzie intentionat, astfel incat sa evite intalnirea cu batausii. Conflictele cu diversi colegi pot declansa modificari in rutina zilnica a copilului, asa ca analizeaza-i cu atentie traseul cand se intoarce de la scoala si intreaba-l pe unde a zabovit dupa incheierea programului.
4. Pierde adesea lucruri sau vine acasa cu ele rupte
Poate ca e cam neindemanatic sau pur si simplu nu are grija pe unde calca, insa daca vine cu ghiozdanul si cartile rupte, fara sapca si cu hainele sfasiate, chiar daca nu prezinta vanatai, s-ar putea sa fie tinta colegilor cu un comportament violent. Afla ce are copilul tau de spus in legatura cu obiectele rupte si pierdute, dupa care ia legatura cu un profesor sau cu un coleg de-al lui si vezi daca variantele coincid.
5. Se intristeaza dupa ce primeste un mesaj sau intra pe internet
Poate ca al tau copil este victima abuzurilor virtuale, constand in comentarii rautacioase si amenintari. Vorbeste cu el si intreaba-l ce se intampla. Daca situatia nu este una complicata si nu implica vreun pericol real la adresa copilului, explica-i ca nu trebuie sa ia totul personal.
6. Poarta haine cu maneca lunga tot timpul
Daca vestimentatia lui nu este adecvata sezonului, s-ar putea ca el sa vrea sa ascunda unele vanatai sau chiar rani. Nu il aborda direct, spunandu-i sa-ti dezvaluie cine l-a ranit, fiindca s-ar putea sa se inchida in el, de teama sa nu pateasca mai rau, intrucat agresorii au obiceiul de a ameninta sa ii “inchida gura definitiv” daca spune cuiva.
7. Ii dispar prietenii
Daca pana mai ieri se intelegea de minune cu unii dintre colegi, veneau in vizita si isi faceau temele impreuna, iar de la o vreme copilul tau petrece tot mai mult timp singur, s-ar putea sa fie victima unor rautati la scoala. Se prea poate ca unul dintre colegi sa fi spus ceva urat despre el si astfel, ceilalti l-au exclus pentru a nu fi asociati cu “natafletul”, “ochelarista”, “tocilara” sau “uratica”.
8. Cursurile sunt amanate si antrenamentele se incheie brusc, mai devreme
Se mai intampla ca directorul scolii sa le dea liber cu ocazia deratizarii sau cand au loc alegeri, insa daca se intoarce frecvent mai devreme de la scoala sau se da bolnav, doar pentru a sta acasa, e clar ca incearca sa evite intalnirea cu batausii care-i fac probleme. Roaga-l sa-ti spuna daca este ceva in neregula si ia in calcul faptul ca probabil lucrurile stau mai rau decat iti dezvaluie el!
Pentru a-l convinge sa se destainuie asigura-l ca daca iti impartaseste ceea ce i se intampla nu il vei judeca si ca va fi in siguranta!
Citeste si:
Ofera-i asta copilului tau in primii 7 ani de viata, chiar daca nu e talentat!