Cel mai adesea vorbim despre parinti si copii. Parinti care sunt prea ocupati, care sunt prea grijulii, care lipsesc prea mult sau care sunt indiferenti. Copii care sunt speriati, care sunt agresivi cu alti copii, copii care nu reusesc sa fie asa cum se asteapta parintii, copii care sunt bolnavi sau care sunt tacuti.
Fiecare dintre ei se constituie intr-o problema. Un simptom. Si fiecare simptom ne este adus pentru a fi reparat.
Ma intreb insa ce lipseste din acest tablou ce pare descompus. Oare chiar vorbim de parti separate, stricate sau vorbim de un ansamblu, in care disfunctia unei componente este de fapt rodul intregului mecanism?
Nu vorbesc de fizica. Desi fizica are legi clare si putem intelege fenomenele si procesele plecand de la modul cum se produc ele si cum interactioneaza.
Vorbesc despre familie. Familia ca un grup, ca un intreg, ca un mecanism format din relatii si legaturi extrem de complexe.
Sa ne imaginam familia ca pe un corp. Cu maini, picioare, trunchi, cap, inima... Cu parinti, copii, bunici, nepoti, strabunici, unchi, veri, cumnati.
Cine face parte din familie? Toti cei ce locuiesc intr-o casa? Toti cei ce au legaturi de sange? Familia este cea ce ne inconjoara, cu care traim zi de zi, dar si cea pe care o purtam cu noi dinainte. Toate generatiile prezente si toate cele ce au trecut sunt in noi si sunt familia noastra.
Povestea lor este si povestea noastra si este si povestea copilului nostru. In masura in care suferinta copilului nu este doar o problema a lui, nu este doar o boala ce trebuie izolata, rezolvata, reparata, ea este suferinta intregii familii. Copilul doar ii da glas. Tipa, plange, tace, se bate, vomita...
Mai tineti minte corpul de care vorbeam? Cum putem aduce o mana care s-a stricat sau un picior ce nu mai poate merge daca nu aducem tot corpul?
Putem sa luam mana si sa o aducem pentru a fi reparata si apoi montata la loc? Nu va fi ea straina de corp apoi? Corpul sufera atunci cand membrele sale sunt bolnave. La fel cum familia sufera atunci cand unul dintre membrii ei e bolnav. Si de obicei copilul are puterea si taria de a se imbolnavi.
De a da glas suferintei familiei. O familie care nu este reprezentata doar de mama, tata si copilul. Ci de toate generatiile sale, de toata istoria sa. Stiuta sau nespusa. Povestita sau tinuta secret.
Ma intreb daca copiii nostri isi amintesc de strabunicii lor. Oare noi ne amintim?