Joanna Moorhead dezvaluie ca viata alaturi de fiica ei in varsta de 14 ani estre presarata cu certuri dimineata, la pranz si seara.
Cand a citit in presa ca mamele se cearta, in medie, cu fiicele adolescente, de 183 de ori pe an, Joanna a considerat ca este vorba, cu siguranta, de o greseala. De 183 de ori pe saptamana ar fi mai degraba o cifra corecta, in opinia femeii.
Ai crede ca, dupa sute de certuri si discutii cu fiicele trecute deja de varsta pubertatii, Joanna se descurca impecabil in relatia cu mezina, insa nu este nici pe departe asa.
Faptul ca a asistat la cel putin 1.800 de astfel de dispute, potrivit unei estimari proprii, nu inseamna ca le poate aborda cu o mai mare intelepciune, avand poate chiar si mai mult succes. Insa este convinsa ca asa trebuie sa stea lucrurile, fiindca ce adolescenta si-ar dori o mama “zen”, care refuza sa fie atrasa intr-o discutie in contradictoriu? Joanna nu numai ca le considera inevitabile, dar si importante in relatia mama-fiica, fiind o adevarat binecuvantare.
Anita Abrams, psiholog si asociat al British Psychological Society, este de acord. Certurile ofera adolescentei sansa de a testa relatia, de a afla cat de mult este iubita, dar si de a se stabili ca individ de sine statator, cu idei proprii, refuzand sa fie doar o extensie a mamei.
“Te descurci de minune daca fiica te foloseste asa cum ar folosi marginea unei piscine cand invata sa inoate - ceva de care se poate tine, care este destul de stabil incat sa nu se afunde, dar care sa ii dea sansa sa se lanseze pe cont propriu.”, sustine specialistul.
Ba mai mult, strigate precum “Te urasc!” si usile trantite nu sunt semnul unei familii pe cale sa se destrame, ci denota un mediu in care emotiile pot fi exprimate si o familie care permite copilului sa se simta confortabil facand asta.
In plus, studiile arata ca femeile care au crescut in familii in care conflictele erau “permise” ajung sa aiba o mai mare incredere in sine si sa fie capabile sa dezvolte relatii puternice.