Cel mai chinuitor lucru pentru o mamica este sa ajunga sa compare progresele verbale ale copilului ei cu cele ale unui alt copil de aceeasi varsta. Adevarul este ca, pentru micutul tau, a invata sa pronunte cuvinte carora sa le atribuie sens reprezinta un proces complex, si nu exista doi copii care sa evolueze identic.
Este posibil ca unul sa pronunte primele cuvinte pe la 1 an, iar altul sa nu rosteasca nici un cuvintel pana la 2 ani.
Se pare ca, daca intarzierea vorbirii se asociaza cu lipsa gesturilor pe care copiii le adopta ca se faca intelesi, iar acest lucru persista dupa 2 ani, e bine sa ceri sfatul doctorului.
Iata, dupa o documentare temeinica, care ar fi factorii care afecteaza dezvoltarea limbajului unui copil:
Cat de mult ii vorbesti copilului tau ?
Pentru unii parinti, faptul ca se adreseaza cuiva care nu poate raspunde, reprezinta o problema. E ca si cum ar vorbi la pereti. Pentru altii, e un lucru natural. Se pare ca acest lucru afecteaza vizibil evolutia limbajului celui mic.
Tipul de limbaj folosit
Se pare ca un copil vorbeste mai devreme daca parintii folosesc cuvinte concrete, referitoare la obiecte. Spre exemplu, in loc sa ii spui "Ti-a fost foame azi", sa zici "Vad ca ti-au placut macaroanele. Uite, s-au terminat."
Daca depinde de tine sa stai de vorba cu copilul tau si sa folosesti cuvintele potrivite, mai sunt si elemente pe care nu le poti controla: primul nascut vorbeste mai repede, fetele sunt mai precoce decat baietii.
Apoi, un factor foarte important e personalitatea: copiii calmi, care rad si zambesc mult invata mai repede sa vorbeasca decat cei agitati si nervosi.
Iata inca cateva sfaturi pentru mamicile grabite sa faca din copilasul lor un partener de conversatie:
Asculta si raspunde-i – e la fel de important sa asculti ceea ce vrea sa spuna copilul, cat e sa ii vorbesti. Repeta-i ceea ce spune, ca si cum ati purta un dialog.
Joaca-te cu el – Cea mai distractiva metoda de a-l invata pe micut cuvinte noi e sa te joci si sa-i vorbesti despre ceea ce faceti impreuna.
Incurajeaza-i creativitatea – Lasa-l sa isi foloseasca imaginatia si nu il directiona mereu cand va jucati.
Vorbeste-i corect – copiii imita tot ce spui.
Pune intrebari, ca sa il incurajezi sa comunice – "Vrei sa pun mingea aici?", de exemplu.
Lasa-l sa se descurce singur – daca o persoana din afara familiei nu intelege ce spune cel mic, nu interveni. Lasa-l sa incerce sa incerce sa se faca inteles. E un exercitiu bun.