Atentie la complimente!
Fie ca a invatat sa deseneze un bastonas, ca a luat o nota buna sau ca pur si simplu a facut patul din proprie initiativa, copilul trebuie sa stie ca gestul lui e apreciat. Cu toate acestea, daca-l lauzi constant, nu-si va putea da seama care sunt cu adevarat realizarile care conteaza. Se va obisnui sa le auda si va ajunge sa le ignore. Nu-l lauda pentru lucruri pe care oricum trebuie sa le faca. Poti sa ii multumesti atunci cand respecta regulile, insa nu-i ridica o statuie ori de cate ori se spala pe maini si pe dinti. Cand face ceva frumos, concentreaza-te pe detalii specifice. In loc sa-i spui ca deseneaza extraordinar, mai bine remarci cum a imbinat culorile sau ca iti place nuanta pe care a ales-o pentru a picta cerul.
Nu-l salva tot timpul
Instinctul iti dicteaza sa-l protejezi, sa-l feresti de rani, de dezamagiri si greseli, insa atunci cand intervii, nu-i faci neaparat o favoare. Trebuie sa stie ca oamenii mai si gresesc si ca e in regula. Trebuie sa invete ca pentru a ajunge sus trebuie sa depaseasca si obstacole, iar faptul ca tu esti acolo tot timpul si il salvezi nu il ajuta. Trebuie sa se poata juca si sa isi poata asuma riscuri fara sa aiba tot timpul impresia ca vei fi nemultumita, ca il vei critica si corecta cand a facut ceva gresit. Unii profesori in psihologie chiar incurajeaza parintii sa faca la randul lor mici greseli intentionate si sa nu faca din tantar armasar. Copilul se va simti mult mai increzator in propriile forte daca vede ca si parintii mai gresesc uneori.
Lasa-l sa ia decizii
Inca de la o varsta frageda, este important sa il lasi sa ia decizii, intrucat ii sporeste increderea in fortele proprii. Pentru inceput, ofera-i doua sau trei optiuni dintre care sa aleaga. Incepe cu alegerea meniului si da-i sansa sa isi exprime inca de mic punctul de vedere. Cu toate acestea, ai grija sa clarifici ca unele aspecte nu sunt optionale si ca regulile trebuie respectate. Odata cu inaintarea in varsta, iti poti lasa copilul sa decida daca vrea parul scurt sau lung, cu ce sa se imbrace sau ce activitati extrascolare sa aleaga, insa ai grija ca intotdeauna sa ii subliniezi consecintele fiecarei alegeri si sa il faci sa inteleaga ca trebuie sa si le asume.
Invata-l sa vada partea plina a paharului
Ajuta-ti copilul sa isi formeze o viziune optimista asupra vietii. Insa nu te limita la a-i sugera ca lucrurile nu sunt atat de rele pe cat par, ci incurajeaza-l sa se gandeasca la modalitati prin care isi poate imbunatati situatia, ajungand mai aproape de ideal. Daca este, spre exemplu, putin mai in urma fata de restul clasei in ceea ce priveste lectura si inca nu reuseste sa citeasca la fel de repede sau de bine ca si ceilalti, explica-i ca fiecare are ritmul sau, insa ai grija sa alocati ceva mai mult timp unor exercitii de lectura si arata-i ca repetitia e mama invataturii.
Ajuta-l sa-si gaseasca o pasiune
Du-l la dans, la inot, cursuri de pian si nu numai, incurajandu-l sa isi gaseasca o activitate care sa il atraga cu adevarat. Copilul care are o pasiune se simte mandru de realizarile sale pe acel plan si tinde sa aiba mai mult succes si in alte arii ale vietii. O pasiune ii ofera copilului sansa de a se integra mai bine la scoala si mai departe in viata, fiindca se vor gasi intotdeauna si altii interesati de acelasi subiect, iar cei care nu stiu nimic despre acel segment vor fi macar curiosi sa afle despre ce este vorba.
Invata-l sa rezolve probleme
Niciodata nu e prea devreme pentru a incepe sa-l inveti pe cel mic cum sa se descurce singur. Spre exemplu, daca vine la tine si iti spune ca un copil i-a luat o jucarie, intreaba-l cum crede ca ar putea sa o recupereze. Daca iti spune ca s-ar duce sa o smulga din mainile celuilalt copil, intreaba-l ce crede ca s-ar intampla daca ar face asa, apoi incurajeaza-l sa gaseasca o modalitate de a evita acea situatie. S-ar putea sa te surprinda cu idei mult mai mature decat te-ai astepta, cum ar fi ca ar obtine rezultate similare daca l-ar invita pe celalalt copil sa se joace cu el.
Invata-l sa-i ajute pe ceilalti
Cand un copil stie ca isi poate aduce contributia intr-un fel sau altul, nivelul de incredere in sine ii va creste considerabil. Incepe prin a-i repartiza responsabilitati legate de curatenie si cere-i ajutorul cand crezi ca ai nevoie de inca o pereche de ochi sau de maini. Va vedea ca activitatile de oameni mari necesita efort si astfel impusti doi iepuri dintr-o lovitura, el va intelege mai usor atunci cand mami ii spune ca nu se poate juca fiindca e obosita si ii va veni mult mai usor pe viitor, cand va trebui intr-adevar sa puna osul la treaba.
Invita-ti copilul in lumea celor mari
Nu-l trimite imediat in camera alaturata, cu ceilalti copii, atunci cand vin musafiri in vizita. Este important sa petreaca timp in compania adultilor, fiindca il expune la diferite moduri de gandire, de exprimare si ii extinde orizonturile. Ia-l cu tine in vizita la locul de munca, incurajeaza-l sa converseze cu domnul doctor sau cu parintii prietenilor lui, fiindca astfel de experiente il ajuta sa fie mai flexibil si mai increzator in fortele proprii atunci cand vine vorba de relatiile cu cei din jur.
Incurajeaza-l sa isi faca planuri
Vorbeste-i despre viitor si ajuta-l sa-si imagineze viata peste 10 sau chiar 20 de ani. Copilul care se vede realizand lucruri marete in viitor va avea mai multa incredere in el acum. Vorbeste-i despre cum ai ajuns tu acolo unde esti si cum te vedeai cand erai de varsta lui.
Citeste mai mult:
Mai mult timp liber pentru mame - 4 idei care iti tin copilul ocupat
5 lucruri inedite despre copilul tau - Stiai ca poate face asta?
Iti obligi copilul sa faca asta? Gestul care il transforma in victima abuzurilor sexuale