“Copiii inhibati din punct de vedere al comportamentului, care nu vorbesc prea mult, nu ar trebui subestimati”, sustine autorul studiului, Soo Rhee, profesor de psihologie si neurologie de la University of Colorado Boulder, intr-un comunicat de presa cu privire la cercetarile desfasurate. “Parintii si profesorii ar trebui sa aiba in vedere faptul ca ar trebui sa fie incurajati in ceea ce priveste dezvoltarea exprimarii.”
Studiul, publicat in jurnalul “Child Development”, a rezultat in urma lucrarii unui student care examina legatura dintre timiditate si limbaj.
Pentru a testa asocierea, cercetatorii au studiat informatiile despre 816 copii, mai exact 408 gemeni, la varsta de 14, 20 si 24 de luni, momente in care abilitatile de comunicare ale copilului se dezvolta rapid.
Cercetatorii au inregistrat observatiile cu privire la abilitatea copiilor de a repeta sunete, de a raspunde la intrebari si de a urma indicatii, analizant aparitia unor tipare ale modului in care comportamentul li se schimba in timp si daca sporirea timiditatii urma sau preceda intarzieri la nivelul limbajului.
Rezultatele studiului arata ca un copil timid intelege mai mult decat ar sugera dificultatile in a se exprima.
Asadar, timiditatea este adesea prost inteleasa, intr-o lume in care este pus mai mult pret pe extroversiune.
Iata inca patru lucruri pe care probabil nu le stiai despre copiii timizi:
1. Nu sunt singuri
Chiar daca ar putea parea ca sunt minoritari, timiditatea este o parte a “marii si glorioasei raze a normalitatii”, noteaza Dr. Perri Klass intr-un material publicat de New York Times. In cadrul unui studiu realizat pe 10.000 de copii cu varste intre 13 si 18 ani, a iesit la iveala ca jumatate dintre ei se descriu ca fiind timizi.
2. Nu il ajuta sa ii pui aceasta eticheta
Auzind asta de la tine, va crede ca e ceva in neregula cu el si se va simti si mai timorat. Foloseste alti termeni, precum rezervat, care nu il va face pe copil sa se simta “defect”. Si poate cel mai rau lucru pe care il poti face este sa il atentionezi in felul urmator: “Nu fi timid. Hai, nu mai fi asa de tacut!”
3. Copilul pot dezvolta strategii pentru a se lupta cu timiditatea
De regula, ar trebui sa accepti ca parte normala din viata ta acea nervozitate care nu-ti da pace, sa iti spui ca totul e in regula si sa nu te mai concentrezi asupra ei. Ajuta-ti copilul sa faca acest lucru si aminteste-i ca nu trebuie sa fie interesant, ci doar interesat, asa ca incurajeaza-l sa adreseze intrebari si sa asculte cu atentie.
4. Un copil timid nu e neaparat introvertit
Unui copil timid se teme de critici, in timp ce introvertitul prefera mai putini stimuli externi; timiditatea e dureroasa, introversiunea nu e. Insa intr-o societate in care este preferata mai degraba indrazneala si capacitatea de a-ti exprima ideile, ambele sunt percepute drept dezavantaje. Daca alege sa nu se faca observat, arata-i ca si ceea ce face el conteaza si ca regizorii sunt la fel de importanti ca si actorii in realizarea unui film.
Citeste si:
Picturile unui copil de 11 ani versus picturile lui Monet - Observi diferenta?
VIDEO! Reactia uimitoare a unui copil de numai 4 ani
Esti insarcinata? Dana Rogoz spune ce contine bagajul pentru maternitate