Prea multă pastă de dinți, indiferent că este cu fluoride sau nu, cu mentă sau orice alte arome, are exact efectul contrar, adică dăunează dinților, în loc să-i protejeze. În plus, dacă vorbim despre fluoride, inhalarea și ingerarea a prea multe, în timp, face rău smalțului dinților. În această ordine de idei, aproape 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3-6 ani sunt în pericol, deoarece folosesc mai mult decât o cantitate egală cu un bob de mazăre, iar cei sub 3 ani ar trebui să folosească cel mult cât un bob de orez.
De cele mai multe ori, aceste măsuri induc în eroare copiii care abia învață se aprecieze utilitatea spălării pe dinți. Tocmai de aceea, până când cel mic depinde abilitatea de a mânui corect o periuță de dinți, a face mișcările corecte și a pune ce cantitate trebuie, această operațiune trebuie efectuată de către tine, în calitate de părinte.
Însă mulți părinți se întreabă când este cel mai bine să înceapă să-și spele copiii pe dinți și răspunsul este cu cât mai curând cu atât mai bine. Ideal ar fi să începi de la naștere să-i cureți gingiile cu o periuță moale sau cu un petic de crâpă înmuiată în apă. În plus, de îndată ce încep să dea primii dinți, părinții ar trebui să folosească de două ori pe zi o canitate foarte mică de pastă de dinți cu fluor și să schimbe periuțele de dinți la cel mult trei luni, cu unele de mărime și material potrivite vârstei copilului.
Copilul tău folosește prea multă pastă de dinți? Află acum dacă acesta este cazul
Când copiii sunt mici, nu le place să se spele pe dinți, dar trebuie doar să descoperiți împreună o aromă care să-i încânte, cum ar fi cea de gumă de mestecat, moment în care va vrea din ce în ce mai multă pastă, lucru iarăși de evitat, dar iată și de ce.