Specialistii de la Centrul pentru Cercetarea Calitatii Somnului de la Universitatea de Sud din Australia au ajuns la concluzia ca orice tulburare de somn ii poate afecta unui copil, in timp, memoria, atentia, abilitatea de a rationa si comportamentul.
Mai mult, exista din ce in ce mai multe studii care sugereaza ca aceste probleme le pot afecta abilitatea de a invata si capacitatea de a face fata unei zile de scoala, dar si cresterea si chiar imunitatea.
Cum iti dai seama daca micutul tau are aceste probleme?
Una dintre cele mai frecvente probleme pe care parintii le au cu micutii lor se refera la somnul neintrerupt intreaga noapte. Daca, spun specialistii americani, micutul tau nu poate dormi intreaga noapte nici macar dupa ce a trecut de doi anisori, atunci ai putea vorbi de o tulburare de somn. Majoritatea problemelor apar dupa aceasta varsta si ar trebui sa te ingrijorezi daca:
- copilul tau adoarme foarte greu si nu poate dormi destule ore pe noapte;
- copiii au cosmaruri, se trezesc noaptea plangand sau sunt somnambuli;
- cei mici scrasnesc din dinti in timpul somnului.
Dar nu ar trebui ca orice mamica a unui copilas care nu adoarme inainte de a i se citi cateva povesti sa se ingrijoreze. Adevaratele semnale de alarma, avertizeaza pediatrii, apar atunci cand copiii fie se trezesc de trei sau mai multe ori in timpul noptii si acest lucru se petrece mai bine de patru nopti pe saptamana, daca se trezesc si raman trezi mai mult de 20 de minute pe noapte. Semnale de alarma ar mai putea exista, considera specialistii in puericultura, daca micutii refuza sa adoarma fara un parinte langa ei si dureaza mai mult de 30 de minute pana cand acestia adorm sau daca nu pot dormi decat daca sunt mutati in patul parintilor.
Ce poti face?
Daca vorbim de bebelusi, e bine sa stii ca acestia sunt pregatiti pentru somn la fiecare 90 de minute. Aceasta durata creste pe parcurs, pana cand, de exemplu, un bebelus de sase luni ajunge sa stea treaz pana la doua ore si jumatate. Nu e bine sa astepti ca micutul tau sa se frece la ochisori si sa caste, pentru ca inseamna ca este deja prea obosit.
Cel mai bun lucru pentru micutii trecuti de doi anisori este sa discuti cu ei si sa intelegi ce se intampla. Si in cazul lor un program zilnic pe care sa il respectati este extrem de necesar. E bine sa ii faci in fiecare seara un program din care sa nu lipseasca masa de seara, baia si cateva minute linistite in care ii poti citi povesti, program care il va ajuta sa adoarma mai repede.
Discuta cu micutul tau despre lucrurile care il fac sa ramana treaz sau sa nu poata dormi (cosmaruri, monstri etc) si incurajeaza-i ca, alaturi de tine, sa isi imagineze ceva foarte frumos (fie ca mergeti in parc si va jucati, ca sunteti pe plaja etc).
E foarte bine daca inainte de culcare il vei incuraja sa deseneze sau sa asculte povesti si sa evitati televizorul sau jocurile pe calculator. Ar fi bine ca, in plus, sa te asiguri ca sta suficient de mult in aer liber si ca are activitate fizica.
In cazul in care niciunul dintre aceste mici trucuri nu dau roade in cazul micutului tau poti apela la un psiholog care sa te ajute sa intelegi problemele micutului tau cu somnul.
Care e cea mai mare reusita in ceea ce priveste somnul copilului vostru?