Nu face greseala de a-l goni din bucatarie atunci cand vrea sa iti tina companie. De la a masura faina si zaharul pentru prajiuri si pana la a sparge oua si a separa galbenusurile de albusuri, exista numeroase activitati pe care i le poti pasa fara grija celui mic.
De ce sa alegi un nume comun pentru copilul tau
Insa tine cont de cateva trucuri care vor transforma gatitul alaturi de copilul tau intr-o experienta placuta pentru amandoi:
Incepeti devreme! Dupa ora 17.00, copilul tau este deja obosit probabil, asa ca mai bine nu-l lasi sa se apropie de bucatarie cand este somnoros.
Ia-l cu tine la cumparaturi! O lectie excelenta de gatit incepe inca din piata, unde il poti invata sa aleaga cele mai proaspete fructe si legume. Invata-l sa faca diferenta dintre marar si patrunjel, explica-i cum identifica un ananas copt si sa negocieze cel mai bun pret pe legatura de morcov.
Invata-l reguli elementare de igiena! Explica-i ca trebuie sa se spele pe maini dupa ce a atins carnea cruda si ca e indicat sa spele si ustensilele folosite, sau sa nu foloseasca acelasi cutit pentru diverse operatiuni. Poate ca tie ti se par elementare, insa e bine sa il pui in tema de la bun inceput.
Invata-l sa cantareasca si sa estimeze! Va fi floare la ureche sa invete unitatile de masura daca il ajuti de mic sa vizualizeze cantitatile si sa estimeze. Dupa ce a inteles cum sta treaba, faceti exercitii de estimare si pune-i intrebari cu privire la gramajul diverselor ingrediente.
Pe gustate, pe incercate! Explica-i care sunt alimentele pe care le poate rontai si crude, dar si cele pe care sa le evite neaparat. Pentru degustare, recomanda-i sa foloseasca o lingurita curata si nu degetele, sau lingura cu care amesteca in mancare.
Supravegheaza-l constant! Chiar daca pare ca se descurca, este nevoie de o secunda de neatentie pentru ca micutul sa se taie sau sa se friga.
Asteapta-te la multa mizerie! In loc sa-l certi pentru ca imprastie faina prin toata bucataria, mai bine iei masuri preventive si folosesti o folie de plastic pe care sa o intinzi pe jos, in jurul mesei. Oricum, priveste partea buna a lucrurilor. La final, poti sa-l inveti si sa stranga dezordinea creata, impreuna cu tine, ca facand parte fireasca din sesiunea distractiva de gatit.
Nu forta nota! Orice ar fi, nu-l obliga sa ramana alaturi de tine daca s-a plictisit, pentru ca a doua oara nu va mai calca in bucatarie. Lasa-l se acomodeze cu ustensilele, sa te spioneze din cand in cand si ofera-i explicatiile de care are nevoie, chiar daca te intreaba de zece ori acelasi lucru. Important este sa petreceti timp impreuna si sa vada ca poate sa iti comunice absolut orice, fara rezerve si ca va gasi la tine intotdeauna intelegere si raspunsurile de care are nevoie.
Citeste si:
8 motive pentru care un adolescent este ideal ca bona pentru copil