Mădălina Ciucu a fost consilier în vânzări. Ea a lucrat la un pet shop dintr-un centru comercial din Capitală şi are 5 ani de experienţă în acest domeniu. Mădălina ştie cum să îi consilieze pe părinţii care vor să le cumpere copiilor un animal de companie şi ne-a împărtăşit câteva informaţii extrem de utile pe care ţi le prezentăm în acest material.
Referitor la criteriile pe care un părinte ar trebui să le aibă în vedere înainte de a cumpăra un animal de companie pentru copilul său de la un pet shop, fostul consilier în vânzări ne-a declarat că "Vârsta copilului este primul lucru pe care trebuie să îl ia părinţii în calcul. Cu cât sunt mai mici, cu atât mai greu le este să îngrijească un animaluţ. Apoi este foarte important ca părinţii să se gândească bine la timpul pe care îl pot aloca îngrijirii unui animăluţ".
Recomandări pentru părinţi şi copii, în funcţie de vârsta micuţului
Există un anumit "tipar" în care se încadrează părinţii, iar acest tipar cuprinde animalele de companie pe care mămicile şi tăticii le cumpără cel mai des pentru cei mici.
"Din fericire, foarte mulţi părinţi cer şi urmează sfaturile consilierilor. Dacă ar fi să conturez un tipar, în principal ar fi oglinda recomandărilor mele pentru părinţi: pentru copii micuţi, de 2-3 ani, graţie fascinaţiei lor pentru mişcare şi culoare aş spune că sunt ideali peştii. Pe măsură ce cresc, părinţii aleg animăluţe mai mari - hamsteri, porcuşori de guineea - parcă doar de teamă să nu ajungă la căţei sau pisici foarte brusc. Mai devreme sau mai târziu, vine însă o zi când orice părinte face sau ar trebui să facă acest pas", spune Mădălina Ciucu.
Recomandările consilierilor: hamsteri, câini şi pisici
Fostul consilier în vânzări le recomandă părinţilor să cumpere peşti dacă au copii foarte mici, deoarece îngrijirea peştilor este destul de uşoară. Iar pentru copiii mai mari, specialista spune că pisicile şi câinii sunt variante foarte bune, mai ales dacă fiul sau fiica ta este deja un copil responsabil, care poate avea grijă de un companion cu blăniţă.
"Pentru copiii foarte mici, peştii sunt o opţiune foarte bună. Cei mici vor fi captivaţi de jocul de culori şi mişcări şi, în plus, îngrijirea peştişorilor, cu aparatura potrivită, este uşoară.
Pentru copiii ceva mai mari, în funcţie de cât de responsabili ştiu părinţii că sunt, aş putea recomanda de la peruşi ondulaţi şi hamsteri, până la câini. Păsările sunt destul de sensibile, atenţie deci! Părinţii trebuie să fie foarte atenţi cu ele. Porcuşorii de Guineea, de asemenea, sunt destul de sensibili, deci ar fi recomandaţi copiilor suficient de mari cât să nu îi strângă, să nu îi scape sau să îi sperie. Porcuşorii au coloana vertebrală sensibilă şi o sperietură puternică le-ar putea provoca un infarct", ne explică Mădălina Ciucu.
Pentru cei mai curajoşi dintre copii, specialista ne recomandă animăluţele foarte mici, iar hamsterii sunt o variantă foarte bună. Recomandaţi pentru toate vârstele, hamsterii se îngrijesc uşor, mănâncă foarte puţin, sunt uşor de îmblânzit şi absolut adorabili, subliniază specialista.
"Pentru copiii responsabili şi mai mari de 10-11 ani - sau pentru părinţii dispuşi să aloce mai mult timp pentru îngrijirea unui animaluţ - există caţeluşi şi pisicuţe. Ei devin mai mult decât animale de companie, cei mai mulţi capătă statut de membri ai familiei. Din păcate, există şi cazuri nefericite în care aceştia sunt neglijaţi sau chiar maltrataţi, aşadar e foarte important ca părinţii să se gândească bine înainte să ia o decizie", spune Mădălina Ciucu pentru Feminis.ro.
De la ce vârstă poţi să îi cumperi copilului un animal de companie
Cu o experienţă de peste 5 ani în domeniu, fostul consilier spune că acest lucru depinde de temperamentul copilului tău, dar şi de cât timp au parinţii la dispoziţie pentru animăluţ. "Cred că un 'pişcot' de copil de 2-3 anişori ar fi foarte fericit să se joace cu un puiuţ de Labrador, de exemplu, însă părinţii hotărăsc dacă au timp să mai crească un 'bebeluş' lângă pişcot", subliniază tânăra.
Clasamentul animalelor de companie uşor de întreţinut
Dacă vrei să ştii care sunt animăluţele cele mai uşor de întreţinut de copil şi părinţi, specialista noastră îţi oferă un exemplu apropiat.
"Peştele Betta Splendens este cel mai uşor de întreţinut. Am o prietenă care a ţinut unul ani de zile într-un bol foarte micuţ, fără filtru şi fără pompă de aer, aşa că este poate cel mai uşor de întreţinut. În plus, este uşor de hrănit, chiar şi de către cei mici, lucru care îi încântă teribil. Imediat în clasament ar urma hamsterii, care mie îmi sunt foarte dragi şi sunt rezistenţi, uşor de întreţinut şi prietenoşi", mărturiseşte Mădălina Ciucu.
Un animăluţ influenţează relaţia dintre părinte şi copil, iar acest lucru l-a observat şi fostul consilier în vânzări în timpul în care a lucrat la un pet shop.
"Din experienţa mea, un animal deschide noi orizonturi pentru un copil, îl face să comunice mai uşor şi îl face mai responsabil, iar pentru părinţi este ca un plus de ajutor în educarea copiilor. Părinţii vor simţi recunoştinţa copiilor şi îi vor vedea din ce în ce mai maturi", subliniază tânăra.
Câteva sfaturi pentru mămici
Înainte de a merge la un pet shop, specialista spune să alegi un animal care să vi se potrivească vouă, celor din familie. Şi bineînţeles, nu uita să te informezi.
"Trebuie să vă documentaţi foarte bine despre animăluţe înainte să decideţi ce alegeţi şi să ştiţi la ce să vă aşteptaţi, ca să nu ajungeţi, după ce aţi luat un animal, să nu vă descurcaţi şi apoi să îl abandonaţi. Alegeţi un animal care să vi se potrivească! Nu de puţine ori am văzut cazuri în care un căţeluş a fost abandonat după două săptămâni, pe motiv că defeca - ce surpriză, nu? Gândiţi-vă că un animal nu este o jucărie, ci un suflet!", ne îndeamnă tânăra.
Dacă mai ai întrebări referitoare la animalele de companie, Mădălina Ciucu răspunde pe blogul personal.