Coq au vin (Franta)
1 cocos de cel putin 2 kg
180 g costita (de preferinta neafumata, ci in saramura)
20 de capatini de arpagic
4 echalote (se poate inlocui cu arpagic tocat)
2 linguri de unt
3 linguri de faina
1 paharel de cognac
1 sticla de vin rosu
200 g ciuperci
1 catel de usturoi
1 lingurita de zahar
1 ramurica de cimbru
1 foaie de dafin
sare, piper
nucsoara
patrunjel
Se taie costita in feliute, care se prajesc intr-o cratita, fara adaos de grasime, la foc mic, impreuna cu arpagigul. Dupa rumenire, se scot cu o spumiera si se introduce cocosul portionat, lasandu-se sa se rumeneasca la foc mic. Se stropesc cu cognac si se flambeaza. Se adauga echalotele, cimbrul, foaia de dafin, usturoiul si ciupercile. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, 20 de minute. In acest timp, se pune costita in alta cratita se reincalzeste si se inmoaie cu trei sferturi din sticla de vin. Se mareste focul, iar cind vinul da in clocot, se varsa peste cocos. Se adauga vin pana se acopera bucatile de carne. Se condimenteaza cu sare, piper, zahar si nucsoara, dupa gust. Se adauga arpagicul, se acopera din nou si se lasa sa fiarba 30 de minute, la foc mic. Se da cratita la o parte de pe foc, se adauga, treptat, untul frecat cu faina. se repune pe foc si se lasa sa mai dea 2-3 clocote. Mancarea se serveste calda, garnisita cu cartofi fierti sau prajiti.
Articolul anterior Sarlota de ciocolata (Franta) Articolul următor Cartofi frantuzesti (Franta)