Corina Zugravu, medic primar nutriţie şi igienă alimentară, explică pe larg cum poţi avea o mai bună funcţionare a organismului tău, dar şi cum poţi da jos în mod sănătos maximum 5-6 kilograme până la vară.
Specialista în nutriţie ne sfătuieşte să nu ne propunem obiective de neatins. Corina Zugravu , care este şi Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, subliniază că până în vară, poţi pierde în greutate în mod sănătos 5-6 kilograme - dar nu fără efort.
Dacă ţii cont că oferta de produse proaspete, cu puţine calorii, este din ce în ce mai mare primăvara, slăbitul se poate face mai uşor acum decât în alte perioade ale anului.
Primăvara, imunitatea unora persoane este mai scăzută. Ce alimente bogate din punct de vedere nutriţional ne recomandaţi pentru a ne întări sistemul imunitar?
Corina Zugravu: Îndeosebi cele pline de vitamina C şi antioxidanţi, cum sunt toate legumele de primăvară: salată verde, ştevie, lobodă, urzici, spanac, ceapă verde, etc.
Care sunt cele mai hrănitoare legume şi fructe pe care ar trebui să le consumăm primăvara şi de ce sunt acestea esenţiale în dieta unei femei?
Corina Zugravu: Nu există recomandări speciale, absolut toate legumele şi fructele sunt sănătoase. În mod particular recomand primăvara, când pielea şi părul nu arată tocmai bine, după ce s-au confruntat cu frig, ploaie şi vânt pe toată durata iernii, legume şi fructe bogate în acizi graşi Omega 3 cum sunt fructele de avocado, legumele-frunze, fructele de pădure (pot fi şi congelate, în categoria aceasta intră şi căpşunile, care deja au început să apară, şi proaspete).
Care sunt cele mai bune surse de fibre pe care ar trebui să le consume femeile în această perioadă a anului?
Corina Zugravu: Alături de cereale şi leguminoase, care sunt cele mai serioase surse de fibre indiferent de anotimp, primăvara punem accentul pe ceapă verde, usturoi verde şi fibrele fine şi uşor de digerat din spanac, urzici, lobodă.
Explicaţi-le cititoarelor feminis.ro dacă este sau nu necesară o detoxifiere a organismului primăvara. Ce înseamnă, din punct de vedere nutriţional, această detoxificare?
Corina Zugravu: Nu, organismul are grijă să lucreze la detoxifiere continuu. Dacă nu ar face-o, ne-am îmbolnăvi grav. Organismul nu ia pauze şi nici nu intră în grevă. Totuşi primăvara îi putem stimula buna funcţionare printr-un aport crescut de zarzavaturi pline de fitonutrienţi, printr-un program adecvat de somn şi prin multă mişcare în aer liber, care e mai bună decât orice aşa-zis program de detox.
Ce sfaturi le daţi cititoarelor feminis.ro care vor să arate impecabil în costum de baie la vară şi care vor să slăbească într-un mod sănătos?
Corina Zugravu: Să nu îşi propună obiective de neatins. Până în vară se pot da jos în mod sănătos maximum 5-6 kilograme şi asta cu oarecare efort. Ţinând însă seama că oferta de produse proaspete, cu puţine calorii, este din ce în ce mai mare, slăbitul se poate face mai uşor decât în alte perioade ale anului.
O salată mare, din salata verde, castraveţi, roşii trebuie să devină baza pentru masa de prânz, iar pentru seară, o supă cremă de legume sau o tradiţională ciorbă de lobodă (fără carne) reprezintă alimente care pot să ne redeseneze silueta până în luna august.
La ce alimente ar trebui să renunţăm - sau ar trebui să le consumăm în cantităţi mai mici - primăvara?
Corina Zugravu: Nu există renunţări gastronomice specifice sezonului. Ar trebui să renunţăm la multe alimente nesănătoase şi definitiv! Dar aş sublinia că, odată cu vremea caldă, e bine să renunţăm la o bună parte din grăsimile pe care le adaugăm mai cu dărnicie pe parcursul iernii la mâncare. De ce? Pur şi simplu pentru că primăvara clima e blândă, ca atare nu avem multă nevoie de grăsimi care să ne ajute în lupta cu frigul şi zăpada.
Cum arată o zi din viaţa dvs, din punct de vedere nutriţional? Ce consumaţi la micul dejun, prânz şi cină şi ce gustări vă ajută să vă menţineţi vitalitatea?
Corina Zugravu: Dimineaţa mănânc fie lapte de soia cu muesli, fie un sandviş cu unt de arahide sau pastă de măsline şi lapte de soia. La prânz o mâncare gătită cu nelipsitele leguminoase şi seara o salată la care adaug tofu, hummus sau 2-3 chifteluţe de falafel, pentru aportul de proteine. Între mese, mănânc cu plăcere fructe (ca atare sau îmi fac un smoothie), alune, migdale, puţină ciocolată şi, dacă sunt în oraş, mănânc din când în când şi câte un covrig.
Care sunt cei mai mari inamici ai siluetei unei femei la început de primăvară?
Corina Zugravu: Capcana primăverii este adusă, paradoxal, exact de apariţia luxuriantă de legume şi fructe proaspete, autohtone. Mulţi nu realizează că şi salata poate îngrăşa dacă adaugi ulei cu polonicul sau că şi mâncarea de spanac poate deveni inamicul siluetei, dacă o prepari cu mult rântaş (n.r. - sos făcut din faină (cu ceapă) prăjită în grăsime, pentru a fi adăugat la unele mâncăruri) şi o cutie întreagă de smântână grasă.