Copiii mici si cosmarurile
Din pacate, chiar daca ar castiga detasat o "competitie a viselor", copiii sunt si cei care au cele mai multe cosmaruri, cu precadere micutii prescolari si adolescentii. Un medic american explica faptul ca motivul pentru care acestia sufera de cosmaruri, mai ales la aceste varste, este faptul ca la aceste varste exista cele mai multe conflicte in viata acestora. Specialistul Shelly Weiss a spus ca "la cei mici ar putea fi vorba de separare si de inceperea scolii, iar la adolescenti ar putea fi vorba de problemele si nelinistile pubertatii. Asa ca nu ar trebui sa ne ingrijoreze cosmarurile rare la aceste categorii de varsta."
Oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca micutii au, pentru ca viseaza mai mult, mai multe cosmaruri decat noi. De cand incep cosmarurile? Se pare ca acestea incep undeva in jurul varstei de doi ani si ca ajung sa se manifeste la cel mai des interval atunci cand copilul are intre trei si sase ani.
Astfel, ai putea avea norocul ca micutul tau sa nu aiba cosmaruri decat o data pe an sau mai rar, sau s-ar putea intampla ca micutul tau sa fie chinuit de cosmaruri mult mai des. Specialistii spun ca majoritatea micutilor au un cosmar pe saptamana si ca, de cele mai multe ori, micutul este urmarit sau atacat de o persoana sau de un animal de care ii este frica. Cauza exacta a cosmarurilor nu este cunoscuta, dar se pare ca stresul cresterii ii afecteaza pe micuti. In plus, copiii care au trecut printr-un incident cu potential traumatic tind sa aiba cosmaruri timp de mai bine de jumatate de an.
Printre cele mai frecvente cauze cunoscute ale cosmarurilor se numara: stresul cresterii, un incident cu potential traumatic (un accident, o operatie), febra sau o imaginatie extrem de activa.
Cosmarurile celor mari
Majoritatea cosmarurilor se produc intre 4 si 6 dimineata, atunci cand somnul este cel mai adanc. Daca la micuti cauzele sunt deja cunoscute -o parte dintre ele, cel putin- la adulti anumite medicamente -antidepresivele- sau consumul de alcool pot favoriza aparitia acestora.
Cum lupti impotriva lor? E bine sa iti analizezi cosmarurile si sa incerci sa intelegi daca acestea nu ascund cauze psihologice care ar putea fi tratate de specialisti. O metoda eficienta, dupa cum sustin medicii, este sa iti scrii cosmarul pe o foaie de hartie, sa ii schimbi finalul intr-unul vesel sau amuzant si sa repeti -mai ales daca este vorba de un cosmar care se repeta- acest cosmar cu finalul ales de tine. Somn cu vise cat mai frumoase!