Cosmeticele BIO sau ORGANICE certificate sunt produse pentru ingrijirea pielii si / sau machiaj manufacturate numai din extracte naturale din plante si uleiuri esentiale, cu emulsifianti si conservanti naturali, cu aditivi vegetali si suc de aloe vera, spre deosebire de formula de baza a produselor conventionale care contine apa, uleiuri minerale petrochimice, siliconi, parabeni, conservanti sintetici, coloranti artificiali si aditivi sintetici.
Conceptul a aparut initial in S.U.A. si s-a extins apoi in Europa si restul lumii, ca urmare a nevoii oamenilor de a evita produsele alergice, sintetice si intoarcerea catre natura. Nu in ultimul rand, toti producatorii bio au preocuparea de a proteja mediul inconjurator, prin culturi agricole neagresive fata de sol si apa, prin folosirea materialelor biodegradabile, a celor reciclabile si reciclate, prin evitarea folosirii intensive a unor culturi si pastrarea biodiversitatii anumitor zone de pe planeta.
Pentru a exista siguranta consumatorului, au aparut institutiile de acreditare si s-au stabilit standarde foarte dure pentru producatorii de cosmetice bio referitor la sursa materiilor prime folosite, ingredientele si modul de procesare, potentiale surse de contaminare. Cele mai recunoscute institutii pe plan international sunt: USDA Organic (SUA), ECOCERT, COSMEBIO (Franta), Soil Association (Marea Britanie), BDIH (Germania), AIAB/ ICEA (Italia), NASAA (Australia). Mai multe detalii gasiti in magazinele online de cosmetice bio.
Prin comparatie, cosmeticele naturale sau naturiste se fabrica tot din extracte vegetale, dar pot contine conservanti, coloranti, parfum si aditivi sintetici. In plus, plantele folosite nu provin din culturi controlate privind calitatea biologica (pot proveni din seminte modificate genetic si sunt crescute cu ingrasaminte chimice si pesticide). Lipsa certificarii de catre o institutie de acreditare nu lamureste consumatorul privind continutul de ingrediente sintetice sau sursa materiilor prime.
Un produs conventional contine pe langa ingredientele sintetice enumerate mai sus si parabeni, siliconi si uleiuri minerale, despre care s-a demonstrat in mai multe studii de specialitate ca sunt substante nocive corpului uman daca sunt ingerate pe termen lung. Marile companii din industria cosmetica au de asemenea studii ample care sustin contrariul, argumentand ca acele ingrediente nocive sunt in cantitati prea mici pentru a reprezenta un risc major. Astfel, ca ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi sa ne documentam si sa facem alegerile potrivite.
De vreme ce a aparut alternativa cosmeticelor bio certificate, care exclude si cel mai mic risc pentru sanatatea noastra si a pielii noastre pe termen lung, consider ca merita sa cercetam putin mai atent, sa testam astfel de produse, sa observam singuri cum reactioneaza corpul si sa decidem in cunostinta de cauza ce facem mai departe.
Cremele de ingrijire sunt hrana pielii, confera hidratarea si nutritia tesutului atat de necesare pentru a-si pastra vitalitatea, fermitatea, aspectul tanar si radios. Ca orice hrana, eu am ales sa fie naturala, nu sintetica.
In plus, plantele din care se extrag ingredientele cosmeticelor bio certificate provin si ele din culturi organice sau naturale (salbatice), astfel ca nu sunt obtinute din seminte modificate genetic (GMO), iar culturile nu sunt crescute cu pesticide, insecticide sau alte ingrasaminte chimice.
In final, va lansez invitatia de a va interesa mai mult despre cosmeticele organice si produsele bio in general, de a vizita magazinele bio din oras pentru a testa produsele, astfel incat sa faceti alegerea potrivita.
In rubrica viitoare vom discuta despre modul de ingrijire a tenului acneic, o problema cu care se confrunta multe femei. O zi frumoasa tuturor si nu uitati sa va alintati trupul!