Natural, organic, bio, eco, biodinamic. Le intalnim des, dar ce inseamna?
Termenul de natural se refera la faptul ca produsul respectiv contine doar ingrediente provenite din natura, din culturi naturale. Termenul este controversat si provoaca multe confuzii deoarece, mai ales in Romania, multe produse care contin numai un ingredient natural sau si un ingredient natural se auto-intituleaza ca fiind “produse naturale”.
Organic si biologic (bio). Ambele cuvinte au aceeasi semnificatie si se refera la faptul ca ingredientele produselor respective provin in mare proportie din culturi/ferme biologice. Atat plantele cat si produsele in sine sunt certificate organic de catre organisme autorizate de certificare.
Plantele sunt cultivate fara a se folosi ingrasaminte sau pesticide chimice, iar in procesul de productie nu se foloseste niciun ingredient sintetic. Un produs organic nu contine coloranti, conservanti, stabilizatori de aroma sau alte astfel de ingrediente.
Ecologic. Un produs biologic este si ecologic; cu toate acestea, reciproca nu este neaparat valabila. Ecologic inseamna ca produsul respecta reglementarile de mediu, ca nu polueaza solul si ca nu a fost testat pe animale. Inscriptionarea produselor cu termenul “ecologic” poate induce in eroare consumatorii, pentru ca se poate referi atat la ingrediente, la productie, la ambalaje s.a, motiv pentru care este important ca eticheta produsului sa fie citita cu mare atentie.
Biodinamic. Produsele au in compozitia lor ingrediente naturale din plante provenite din culturi agricole biodinamice.Termenul se refera la agricultura biodinamica, dezvoltata de Rudolf Steiner, pe baza filosofiei antroposofice. Agricultura biodinamica este mai mult decat agricultura biologica, este un tip de agricultura ecologica care implica cresterea plantelor si animalelor in armonie cu natura. Chiar daca se intervine asupra culturilor, totul se face doar in mod natural, pentru a le potenta si a obtine o calitate mai buna a acestora.
Certificari
Pentru ca nu exista inca o definitie juridica a cosmeticelor naturale, acest fapt este suplinit de o serie de etichete (certificari) diferite, pe care cumparatorii le pot identifica pe eticheta cosmeticelor: BDIH, NaTrue sau Demeter.
Sigiliul de certificare BDIH
"Sigiliul de Aprobare pentru Cosmetice Naturale Controlate " al BDIH a fost introdus in ianuarie 2001. Pentru a primi aceasta certificare, produsele trebuie sa contina materii prime vegetale care sa provina din agricultura biologica controlata sau prin recoltare naturala certificata. De asemenea, sunt interzisi colorantii si parfumurile sintetice, siliconul, parafinele si nu este permisa nici utilizarea de substante care au fost sterilizate prin radioactivitate. In plus, aceste cosmetice nu pot fi testate pe animale nici in ceea ce priveste etapa de productie, nici in cea de dezvoltare.
BDIH lupta si impotriva manipularii genetice deoarece aceasta nu este justificabila din punct de vedere ecologic si sustine agricultura biologica.
BDIH mai sustine procesele ecologice de productie, folosirea ambalajelor reciclabile, ecologice si economice si conservarea naturii. Nu in ultimul rand, atunci cand este oferita aceasta certificare, se tine cont si de competenta sociala, mai exact, materii prime provenite din proiecte de comert echitabile si din tarile in curs de dezvoltare
Conformitatea cu reglementarile BDIH este verificata de catre Ecocert, un institut de control neutru.
Cel putin 60% din toate produsele unui brand trebuie sa indeplineasca strict urmatoarele criterii. Cu toate acestea, fiecare produs este certificat in mod individual inainte de a putea primi sigiliul de aprobare.
Sigiliul de certificare NaTrue
NaTrue este o initiativa europeana care si-a propus, printre sarcinile sale, sa dezvolte liniile directoare pentru o definitie a termenului de "cosmetice naturale" pentru a fi acceptate in Uniunea Europeana, in scopul de a face posibila o forma acceptabila de etichetare, la nivel international. Achizitionarea certificarii de aprobare este independenta de a fi un membru al NaTrue.
In scopul de a oferi consumatorilor securitate si in acelasi timp un spectru larg de produse cosmetice naturale, au fost dezvoltate trei grade de calitate pentru produse cosmetice naturale sub sigiliul NaTrue. Pentru fiecare grad, exista limite exigente pentru cerinta minima de substantele de origine naturala, suma maxima de substante semi-naturale si procentul de componente certificate biologic. Gradele individuale sunt recunoscute cu 1, 2 sau 3 stele.
Cosmetice naturale - eticheta NaTrue cu o stea. Aceste produse indeplinesc toate premisele clare pentru componentele care provin din surse naturale. Limitele sunt, de asemenea, plasate in funcție de procesele care pot fi utilizate pentru procesarea ingredientelor.
Cosmetice naturale cu o baza biologica - eticheta NaTrue cu doua stele. Aceste produse au un procent ridicat de componente biologice. Produse naturale trebuie sa fie de cel putin 70% provenite din productii certificate biologic sau din recoltari naturale certificate (conform Legislatiei Ecologice a CE).
Biocosmetice - eticheta NaTrue cu trei stele. Componente naturale in aceste produse privin cel putin 95% din productiile biologice certificate sau din recoltari naturale certificate (conform Legislatiei Ecologice a CE).
Certificarea Demeter
Demeter este o organizatie non-profit ce atesta calitatea biodinamica a produselor. Creata in 1997, Demeter International are in prezent 16 membri din organizatii Demeter din Europa, America, Africa si Noua Zeelanda.
Surse: www.weleda.com.ro, www.weledaromaniablog.com