Cotlete de porc- reteta speciala de Craciun
5 Cotlete sau coaste de porc - aproximativ 1 kilogram
(ai grija sa alegi o carne mai inchisa la culoare si cu ceva grasime, nu din aceea rozalie, macra)
1 Ceasca de supa de pui Maggi (nota 1)
2 Linguri de otet balsamic (nota 2)
1 1/2 Linguri de suc proaspat de lamaie
2 Linguri de miere
2 Linguri de ulei de masline
1/2 Ceasca de ceapa rosie, tocata marunt
3 Catei de usturoi, tocati
1 Ceasca de masline negre (dintr-acelea bune), fara samburi, tocate marunt
1/2 Lingura de cimbru uscat
1 Lingura de tarhon
2 Linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/2 Lingura de sare
1/2 Lingura de piper
1/2 Lingura de boia
Nota 1: Atunci cand pregatesti aceasta reteta pentru o masa 'simandicoasa', inlocuieste parte din supa de pui cu vin de Marsala (acesta este primul ingredient 'scump')
Nota 2: Stiu ca otetul balsamic nu este ieftin, dar merita
1. Pune carnea intr-o farfurie intinsa, de sticla sau plastic, si strapunge-o bine de multe ori cu o furculita, pe ambele parti. Intr-un castron, amesteca supa de pui, otetul balsamic, sucul de lamaie si mierea si toarna totul peste carne. Intoarce carnea de pe o parte pe cealalta pentru a o unge bine, acopera farfuria si pune-o la frigider cam 8 ore (poti face asta inainte de a pleca spre serviciu, daca te hotarasti sa gatesti in timpul saptamanii), dar in niciun caz mai mult de 24 de ore.
2. Incinge o tigaie la flacara medie spre mare si prajeste celelalte ingrediente (ceapa, maslinele, usturoiul, patrunjelul si condimentele) vreo 5 minute, pana cand ceapa s-a inmuiat bine. Scoate carnea din marinata (ai grija sa nu arunci marinata) si adaug-o in tigaie. Lasa la foc vreo 5 minute pe fiecare parte (astfel incat ambele parti sa fie bine rumenite). Adauga marinata si lasa pe foc pana incepe sa fiarba, apoi scade flacara, pune capacul si lasa sa fiarba mocnit vreo 15-17 minute. Asta e tot!
Cand servesti, toarna sosul rezultat in tigaie peste carne. Indiferent daca vei realiza pe moment sau nu, nici tu si nici cel mic nu veti uita vreodata gustul acestor cotlete de porc