Cozonac cu nuca
Ingrediente pentru 1 kg de faina
1 kg faina
4 oua
4 galbenusuri
200 g zahar
500 ml lapte
100 g unt
60 g drojdie de bere
coaja rasa de lamaie si portocala
vanilie
sare
Pentru umplutura
500 g miez de nuca
100 g stafide
2 linguri pudra de cacao
50 ml rom
200 g zahar
Faina de buna calitate, bine uscata, se cerne de 2-3 ori inainte de preparare. In bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent de aer, iar ingredientele trebuie sa fie scoase din frigider cu cel putin 2-3 ore inainte, pentru a nu fi reci. Se amesteca drojdia cu jumatate din laptele incalzit si putina faina, se lasa sa creasca. Laptele ramas se amesteca cu zahar, oua, galbenusuri de ou, arome, un praf de sare si se pun in mijlocul fainii, intr-un lighenus. Se adauga drojdia crescuta si se framanta cam 1 ora, adaugandu-se treptat unt topit, pana devine aluatul elastic. Se lasa la crescut aproximativ 40 de minute. Intre timp, se dau nucile prin masina, se amesteca cu 4 albusuri batute spuma, cacao, rom, stafide, zahar. Se portioneaza aluatul, se intinde foaia, se pune la mijloc umplutura, se asaza in formele unse. Se lasa sa mai creasca 20 de minute. Se unge pe deasupra cu galbenus de ou diluat cu o lingura de apa, se presara putin zahar si se introduce la cuptor, la foc potrivit pentru 40 de minute.
Sugestie
Cozonacii pot fi umpluti, dupa preferinta si cu rahat de fructe, cu nuci macinate amestecate cu gem acrisor sau cu mac.