Cozonac neframantat
Ingrediente pentru 1 kg de faina
8 oua
1 kg faina
50 g dojdie
300 g zahar
1/2 l lapte
2 plicuri zahar vanilinat
250 g unt
1 praf de sare
coaja de la o lamaie
Faina se cerne si se amesteca in ea drojdia. Se separa ouale. Cinci albusuri se pun deoparte, iar restul de opt galbenusuri si trei albusuri se bat bine cu un praf de sare. Zaharul se dizolva in lapte si apoi se adauga in lapte galbenusurile batute cu cele trei albusuri, coaja de lamaie, zaharul vanilinat si totul se toarna peste faina amestecata cu drojdia, amestecandu-se pana devine un aluat consistent. Cand aluatul a devenit omogen, se amesteca cu mana de la fund catre suprafata, adaugand treptat untul taiat bucatele (care a fost bine frecat, in prealabil, ca sa nu contina apa). Se acopera aluatul si se lasa la loc cald ca sa creasca. Albusurile puse deoparte se bat spuma tare cu un praf de sare si cu 500 g zahar, adaugat treptat. Apoi se adauga 300 g nuca macinata si se amesteca. Se imparte coca crescuta in doua, se intinde pe planseta, se asaza pe ea nuca macinata si se ruleaza. Se ung 2 forme cu unt, se asaza cozonacii in ele si se lasa sa creasca jumatate de ora. Se pun in cuptorul incalzit, la foc potrivit si se coc aproximativ 30 de minute.
E bine sa stii
Nu se deschide cuptorul in timpul coptului. Cozonacii se scot din tava calzi, se asaza pe un gratar, aplecati pe o parte, ca sa nu se turteasca.