Cozonac "trandafir" cu vanilie si nuci
Ingrediente pentru 1 cozonac
500 g faina
5 oua
375 g zahar
40 g drojdie de bere
1 pahar lapte
1 lingura rom
1 praf de sare
vanilie
coaja rasa de lamaie
200 g nuci
300 g unt
Se dizolva drojdia in lapte, se amesteca cu faina si zaharul si se lasa la crescut o ora. Cand aluatul este crescut, se adauga ouale, unul cate unul, sarea, romul, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca totul si se framanta 10-15 minute, apoi se lasa din nou la crescut o jumatate de ora. Pe planseta presarata cu faina, se intinde o foaie de aluat groasa de 1,5 cm, care se unge cu untul frecat spuma. Peste stratul de unt, se presara pe toata foaia, nucile trecute prin masina de tocat sau pisate marunt. Se infasoara foaia, formand un sul, care se taie in 8-10 bucati. Fiecare bucata se strange la unul din capete si se asaza - una langa alta - cu partea stransa in jos, intr-o forma rotunda de tort, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se mai lasa sa creasca o jumatate de ora, apoi se introduce tava in cuptor, unde se tine 30-40 de minute, la foc potrivit. Se obtine o prajitura aspectuasa, ca un buchet de boboci de trandafiri. La cateva minute dupa ce s-a copt, prajitura se scoate din forma, cu grija, pentru ca "trandafirii" sa ramana uniti si se asaza pe platou.
Articolul anterior Trufe cu whisky Articolul următor Cozonac usor si bun