Cozonac usor de preparat
Ingrediente pentru 2 cozonaci
1 kg faina
60 g drojdie
250 ml ulei
250-300 g zahar
750 ml lapte
oua (de la 4 in sus – numai galbenusurile frecate cu sare si lasate 30 de minute)
mirodenii (coaja de lamaie si portocala rase, vanilie)
100 g margarina
Se prepara plamada frecand drojdia cu 2 linguri de zahar pana se inmoaie. Se adauga lapte caldut si faina pana la consistenta unei smantani groase si se lasa la caldura sa dospeasca. Dupa ce a "crescut", plamada se amesteca cu faina proaspat cernuta, restul de lapte, galbenusurile si se framanta incet pana se incorporeaza totul. Se adauga mirodeniile. Din aceasta clipa incepe framantatul propriu-zis, timp de o ora (dupa ceas!). Timp de 30 de minute, se pune treptat zaharul si se framanta pana nu se mai simte la mana. Nu este nevoie sa se framante in forta! Apoi, timp de inca 30 de minute, se pune treptat uleiul si margarina si se framanta pana se incorporeaza totul. Zaharul si uleiul se pot alterna la framantat, dar timpul ramane acelasi! Se lasa la crescut, apoi se formeaza cozonacii, umpluti sau nu (dupa preferinta) cu nuca, stafide sau rahat si se pun la copt.
E bine sa stii
Se pot folosi pentru umplutura si seminte de mac fierte in lapte, indulcite cu zahar si aromate cu vanilie.