Cozonac usor si bun
Ingrediente pentru 1 cozonac
550 g faina
4 galbenusuri
250 ml lapte
150 g zahar
50 ml ulei
100 g unt
40 g drojdie
arome (rom natural sau esenta, lamaie - coaja rasa sau esenta, vanilie - baton sau esenta)
Laptele se fierbe cu 75 g zahar. Cand este caldut, se scot 3 linguri de lapte si se amesteca cu 3 linguri faina si drojdia si se lasa la crescut. Galbenusurile se freaca spuma cu restul de zahar, apoi se toarna in fir uleiul, se adauga untul foarte moale, apoi amestecul cu drojdia si faina in alternanta cu laptele, in care au fost puse aromele. Se amesteca cu mixerul cateva minute, apoi se mai framanta cu mana maximum 15 minute pana se dezlipeste de pe vas (daca este nevoie, se dezlipeste aluatul cu o spatula, se toarna cateva picaturi de ulei pe marginea vasului si se continua framantatul). Aluatul trebuie sa fie elastic. Se unge cu ulei, se acopera si se lasa la crescut, aproximativ o ora. Se intinde aluatul pe planseta unsa cu unt moale, se adauga umplutura, dupa dorinta si se ruleaza. Se unge deasupra cu galbenus batut cu putina apa, se pune in tava unsa cu unt si se lasa la crescut 15 minute. Se coace aproximativ 35 de minute.
E bine sa stii
Din acest aluat se mai pot prepara cozonaci trandafir, pasca, mucenici moldovenesti sau gogosi prajite in ulei.