Traditia targului de Craciun din Viena a inceput acum cateva secole, sub denumirea de „targ de decembrie" unde oamenii se intalneau pentru a petrece impreuna sarbatoarea nasterii Domnului Iisus Christos. In fiecare iarna, pe platoul din fata primariei, Rathausplatz, se gasesc 130 de casute de lemn unde se vand decoratiuni, obiecte de artizanat, dulciuri sau mancaruri traditionale cu ar fi nelipsitul vin fiert, punch-ul austriac sau castanele prajite.
Spectacolul de neuitat este creat cu ajutorul brazilor frumos impodobiti, a colindatorilor, a oamenilor pe al caror chip se poate citi veselia si bucuria momentelor petrecute acolo. Acest peisaj feeric este animat de Mos Craciuni care intampina copiii cu cate o turta dulce si un cadou, diferiti spiridusi care organizeaza concursuri de desen, patinaj sau colinde pentru copii.
Viena este notabila si pentru arhitectura sa. Multe cladiri in stilul baroc exista, desi sunt reprezentate toate stilurile. Unul din cele mai frumoase si renumite monumente este Palatul Shoenbrunn, resedinta de vara a habsburgilor, construit ca şi un rival celui de la Versailles, palatul imperial fiind unul din cele mai importante monumente din Austria, protejat prin lege si intrat in patrimoniul UNESCO inca de la sfarsitul anului 1996 - motivul fiind simplu: in afara de valoarea arhitecturala si istorica, intregul ansamblu, care include palatul, parcul cu fantanile, statuile si cladirile dependente (cum ar fi gradina zoologica sau orangeria), sunt cele mai vechi de acest gen si isi pastreaza inca functiile originale.
Resedinta de iarna, Palatul Hofburg se afla in inima orasului, acesta fiind locul unde s-a nascut Maria Antoaneta in 1755. Astazi, palatul regal cuprinde diferite cladiri rezidentiale, capele, muzee (Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie a Artei), Biblioteca Imperiala, Trezoreria si Teatrul National. Traversand cel mai renumit bulevard din Viena, Mariahilfer Strabe, raiul cumparaturilor, ajungem in Stefanplatz unde se afla si vestita catedrala gotica care poarta numele Sfantului Stefan. Se spune ca in fiecare iarna aceasta piata are cel mai frumos decor de Craciun, luminiile si brazii creand un adevart spectacol vizual.
Dincolo de arhitectura cladirilor, Viena impresioneaza prin parcurile sale, cele mai faimoase fiind situate pe malurile Dunarii. Pe buna dreptate capitala Austriei este considerata una dintre cele mai verzi si mai aerisite metropole ale Europei.
Pe de alta parte, Viena este asociata cu shoppingul. Cu ocazia Craciunului, fiecare magazin pregateste diferite oferte speciale si reduceri oferind o gama larga de produse. Bulevardul mai sus mentionat aduna pe o lungime de 2 km mai mult de 100 de branduri recunoscute atat national cat si international, astfel incat sa satisfaca orice gust si dorinta, si de ce nu, pentru a putea gasi cadoul perfect.
In final, dupa o zi obositoare in care am cunoscut putin din trecutul istoric al Austriei, am vazut atatea lucruri frumoase si am cumparat cadouri celor dragi, trebuie sa poposim la o cofetarie austriaca pentru a savura un Melange, cappuccino vienez, alaturi de traditionalul Apfelstrudel sau de ce nu, o felie de tort Sacher.
Viena este prin excelenta o capitala imperiala, un oras a carui grandoare a rezistat peste secole, trecerea timpului nefacand nimic altceva decat sa ii sporeasca si mai tare farmecul.