Cam asa si pe aici. Poate ceva mai linistit si, spre surprinderea noastra, nu atat de scump. Ne-am gandit noi ca mare parte din muzee si ce este de vizitat va fi inchis de zilele astea, dar cateva din ele tot le puteam “prinde”. Si cam asa a fost…
Poti sa mergi fara grija prin oras, doar cu ochii pe sus. Altfel nici nu ai cum, la cat de fascinanta si de interesanta e arhitectura cladirilor. Si nu vorbesc de una-doua, acolo, ci de…mai toate. Ce am observat diferit de Romania si Grecia…cehii nu au balcoane. Cel putin, nu in partea veche a orasului, sau la cladirile vechi. Doar la cladirile “noi”, probabil construite dupa anii 1980. E drept ca vremea lor e ceva mai rece decat pe la noi, dar cred ca tine si de mentalitate, de modul in care gandesti viata. Daca stam sa ne gandim la o casa, prin comparatie cu corpul uman, asa mi s-a parut ciudat sa constat ca la greci nu exista holuri de intrare. Doar foarte putine case au asa ceva. Se intra direct in sufragerie. M-am gandit cum ar fi sa avem asa, doar gura si apoi, direct stomacul! Oare asta ne-ar ajuta sa digeram mai repede?!? Ma indoiesc!
Cum sunt cehii? Mie mi se par foarte civilizati, destul de deschisi si de primitori. Si vorbesc de cei dintr-un oras turistic, (poate plictisiti) vizitat tot anul de oameni din toate colturile lumii. Nu ii auzi pe cehi vorbind tare, ridicand tonul sau certandu-se, nu ii vezi sa faca mizerie, sa scuipe, sau mai stiu eu…(desi am vazut ca nu chiar toti strang dupa cateii lor!). Deci, este curat, liniste, nu auzi nici alarme, sirene sau scandaluri noaptea, pe strazi. Ce sa mai! Sunt civilizati! Mare parte din ei stiu engleza (dar nu toti!) si incearca sa te indrume, asa cum se pricep ei mai bine. Desi si la ei a venit Craciunul, nu ii vezi sa cumpere ca disperatii, tot ce se afla pe rafturi, sa stea ore in sir pe la cozi. E drept, la ei nu e plin de supermarket-uri. Mai mult niste mini markets, unde gasesti strictul necesar. Nu e nici plin de farmacii, banci si fast-food-uri. E drept, au multe restaurante si baruri, unde se mananca foarte bine si nu foarte scump (in comparatie cu Italia sau Elvetia). Am vazut ca au si foarte multe pizzerii si restaurante cu specific italienesc. Oricum, vanzatorii din magazinele de souveniruri stiu putin din cam toate limbile de circulatie europeana, mai cu seama cele ale turistilor care vin in numar mare: engleza (fireste!), italian, franceza, greaca, spaniola (mai putin), rusa. Se simte bine influenta rusa si italieneasca, mai peste tot (limba, produse, souveniruri).
In concluzie: cehii sunt oameni cum se cade, civilizati, primitori, le place sa gateasca, sa manance si sa petreaca, nu tocmai sa te jupoaie de viu pentru ca esti turist si fac ei cumva sa te simti bine acasa la ei. Ah, si am vazut ca le mai place jazz-ul si, fireste, muzica simfonica.
Ce am apucat totusi sa vedem? Orasul vechi, Charles Brige, Castelul din Praga (Pra?ský hrad), Powder Tower (si sunt mai multe astfel de turnuri, unde poti urca si vedea orasul de sus), multe biserici si catedrale (intr-una am asistat la un concert de Craciun, intr-alta la o slujba de Craciun), Teatrul, Opera, doua galerii de arta, Ceasul Astronimic, un muzeu al torturii (brrr!!!) si ce mai apucam sa vedem si zilele astea doua ramase.
Una peste alta, da, merita sa vii sa vezi Praga. E o experienta interesanta si placuta. De aici iei cu tine multa istorie, civilizatie si cultura. Cam asta ne-a adus noua Mosul anul acesta.
Craciun fericit! si La multi ani! tuturor care sunteti alaturi de mine si cititi aceste randuri.
Sa va aduca Mosul si voua, fiecaruia pe unde va gaseste, tot ce v-ati dorit sau ati visat.