Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Credeai ca trebuie sa le tii in frigider? Alimente cu instructiuni de utilizare gresite!

De în Sanatate 7 aug 2014
In trecut, cele mai multe dintre alimentele si condimentele pe care acum le tinem in frigider isi aveau locul in camara. In prezent, insa, etichetele acestora te avertizeaza ca ar trebui sa le tii in frigider dupa deschidere.

Sa fie aceasta o recomandare exagerata pentru a evita o potentiala toxiinfectie alimentara sau chiar este necesar sa le tii pe toate in frigider? Microbiologul Peter Barratt a clarificat acest lucru.

5 alimente care trebuie sa se gaseasca intr-un frigider sanatos

Pana nu demult, dulceata, muraturile si sosurile erau pastrate pe bufetul din bucatarie sau in camara si nimeni nu se imbolnavea tinand borcanele la temperatura camerei timp de luni intregi.

In prezent, insa, aceleasi produse vin cu instructiuni clare de refrigerare imediat dupa deschidere. Oare s-a schimbat reteta atat de mult incat iti risti sanatatea daca nu le tii la rece?

4 surse de microbi din bucataria ta - Cele mai surprinzatoare zone

Specialistul Peter Barratt iti explica exact cum sta treaba cu unele dintre cele mai comune alimente pe care le pastram la frigider dupa deschidere.

Ketchup

Instructiuni: dupa deschidere, tineti la frigider si consumati in decurs de opt saptamani.

Peter Barratt: "Nimeni nu tinea sosul de tomate in frigider in urma cu un deceniu, insa atunci continea mai multa sare si mai multi conservanti artificiali. In prezent, producatorii au taiat din continutul de sare, conservant natural, pentru ca este legata de problemele cu tensiunea arteriala. Si benzoatul de sodiu, conservant folosit in unele sortimente de ketchup, a fost eliminat pentru ca dadea nastere hiperactivitatii la copii. In schimb, rosiile si otetul din ketchup sporesc nivelul de aciditate, care incetineste dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, desi ai putea sa il pastrezi in siguranta la temperatura camerei timp de cateva saptamani, mai bine il tii la frigider daca stii ca dureaza mai mult pana il consumi, fiindca exista sanse sa se dezvolte bacterii daunatoare."

Verdict: Tine sticla de ketchup la frigider.

Castraveciori in otet

Instructiuni: Dupa deschidere, pastrati la frigider si consumati in decurs de sase saptamani.

Peter Barratt: "Aciditatea otetului conserva muraturile, inhiband dezvoltarea bacteriilor. Exista producatori care folosesc doua tipuri de otet, suc de lamaie si sare, iar dupa parerea mea, instructiunile sunt inutile. Muraturile ar trebui sa stea foarte bine intr-un mediu intunecat si racoros timp de sase saptamani si chiar mai mult."

Verdict: Pot fi pastrati in camara

Gem

Instructiuni: Tineti la frigider dupa deschidere.

Peter Barratt: "Gratie continutului de fructe, gemurile si marmeladele au o aciditate naturala. Asta ajuta la inhibarea cresterii bacteriilor care pot provoca probleme cu digestia sau reactii alergice. Mucegaiurile, insa, sunt mai rezistente la aciditate si de aceea cresc la suprafata continutului unui borcan deschis. In mod normal, gemul nu are nevoie de refrigerare daca este consumat in decurs de trei pana la sase luni. Cu toate acestea, folositi intotdeauna instrumente curate. Cutitele si linguritele murdare pot imprastia mucegaiul, ducand la probleme de digestie si reactii alergice."

Verdict: Poate fi pastrat la temperatura camerei, dar trebuie mancat in decurs de sase luni.

Sos de soia

Instructiuni: Nu are instructiuni legate de depozitare.

Peter Barrat: "Sosul de soia contine adesea sorbat de potasiu, care impiedica formarea mucegaiurilor. In plus, contine acid lactic, care stopeaza dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, este destul de neglijent sa nu existe recomandarea de a fi consumat in decurs de cateva luni de la deschidere. Odata ce a fost desfacut ambalajul, pot creste microorganisme precum stafilococii, care cauzeaza probleme cu stomacul si chiar reactii alergice. Eu as folosi acest produs in decurs de trei luni de la deschidere atunci cand este tinut la temperatura camerei si maxim sase luni daca este tinut la frigider."

Verdict: Pastrati la frigider.

Unt de arahide

Instructiuni: Pastrati la temperatura camerei.

Peter Barratt: "Aceasta pasta contine ingrediente naturale - alune, ulei, zahar si sare. Din moment ce nu este bogat in conservanti, ar putea sa se strice rapid, riscand astfel probleme la capitolul digestie. Nu trebuie sa va faceti griji daca il folositi in decurs de trei luni de la deschidere. Nu necesita pastrare la frigider, da la fel ca si in cazul gemurilor, folositi instrumente curate pentru a evita contaminarea."

Verdict: Pastrati la temperatura camerei, dar consumati produsul in decurs de trei luni de la deschidere.

Mustar

Instructiuni: Pastrati la frigider si consumati in decurs de trei luni de la deschidere.

Peter Barratt: "Acest produs contine ingrediente simple - apa, faina de mustar, zahar, sare, faina de grau si condimente. Un strop de acid citric, conservant natural, trebuie adaugat pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Sfaturile de pastrare sunt importante, din moment ce mustarul este adesea consumat alaturi de carne, asa ca folositi mereu ustensile curate. Introducerea in borcan a unor bucati de carne, carnati sau furculite cu uleiuri si resturi de carne duce la dezvoltarea bacteriilor si, in cel mai rau caz, la toxiinfectii alimentare."

Verdict: Refrigerati.

Maioneza

Instructiuni: Refrigerati timp de trei luni de la deschidere. Nu congelati.

Peter Barrat: "Lista lunga de ingrediente, in special ouale si proteinele din lapte, indica faptul ca nu este recomandat sa o pastrati la temperatura camerei. Aciditatea, sub forma sucului de lamaie, a fost adaugata pentru a incetini dezvoltarea bacteriilor, insa ouale se strica repede si pot cauza probleme severe. Instructiunile trebuiesc respectate intocmai."

Verdict: Pastrati la frigider.

Sos tabasco

Instructiuni: Pastrati intr-un loc intunecat si racoros - nu necesita refrigerare.

Peter Barrat: "Avem doar trei ingrediente - otet, ardei iute si sare. Singurii conservanti sunt otetul si sarea, care sunt potriviti. As avea grija si as folosi sosul in decurs de opt saptamani daca nu este tinut la frigider, sau timp de sase luni daca este refrigerat pentru ca, in timp, unele bacterii se pot dezvolta chiar si intr-un mediu acid si sarat. Eticheta spune ca se poate modifica culoarea fara a afecta calitatea sosului, dar asta inseamna deja reactii chimice, iar sosul nu mai este la fel ca atunci cand l-ai deschis, chiar daca ei spun ca este sigur sa-l consumi."

Verdict: Refrigerati.

Citeste si:

3 trucuri de infrumusetare din... frigider!

Cum pastram prospetimea alimentelor pentru mai mult timp in frigider?

Tag-uri: , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian