Creier a la grecque
500 g creier
1 ceapa potrivita
1 radacina de patrunjel
1 morcov
boabe de piper
1 foaie de dafn
1 lingura otet
Pentru sosul a la grecque
150 ml ulei
600 ml supa de legume
2 linguri zeama de lamaie
patrunjel verde
sare, piper
Se curata zarzavaturile, se spala si se pun la fiert, intr-un litru de apa calda cu sare. Intre timp, se curata creierul de pielite, se spala si se lasa sa stea 25 de minute in apa rece. Se scoate din apa se curata de pielita si vinisoarele cu sange si se adauga in oala cand zarzavatul este aproape fiert. Se adauga piperul boabe, foaia de dafin, otetul si se lasa sa fiarba 10-15 minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca, iar zeama se strecoara. Separat se prepara sosul à la grecque. Se pune uleiul intr-un vas si se bate cu telul pana cand face bule. Se adauga supa de legume si se continua baterea, apoi se adauga sare si zeama de lamaie, dupa gust, continuand baterea. La sfarsit se adauga verdeata tocata marunt si piperul. Sosul astfel preparat se toarna peste creierul taiat felii si se serveste rece.
Sugestie
Alaturi de creierul a la grecque se pot servi rondele de morcovi si patrunjel sau un cartof fiert taiat felii.