Creierul face legatura intre concubinaj si o lipsa de angajament, astfel ca nu se poate relaxa.
In cadrul unui nou studiu, cercetaotii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica pentru a examina creierele unor cupluri heterosexuale care locuiau impreuna, dar si pe cele ale unor cupluri homosexuale, dintre care jumatate se considerau casatoriti, in ciuda lipsei unor acte care sa ateste acest lucru.
Cercetarile arata ca parti ale creierului sunt mai putin afectate de stres atunci cand cineva este alaturi de o persoana si se considera un cuplu cu acte in regula.
“Acordam o atentie deosebita momentelor cand este sigur sa lasam garda jos si sa legam raspunsul la stimuli de stres cu legaturile sociale”, a dezvaluit cercetatorul Jim Coan, psiholog de la University of Virginia.
Rezultatele au fost neasteptate, intrucat Coan a adaugat: “Si eu sunt putin surprins de aceste rezultate.”
Beneficiile casniciei
Intr-un studiu publicat in 2006, Conan descoperea ca atunci cand sunt amenintati cu socuri electrice usoare, femeile casatorite inregistrau un raspuns mai slab la nivelul creierului atunci cand erau tinute de mana de catre partener decat atunci cand un strain le era alaturi si atunci cand erau singure.
Efectul aparea la nivelul hipotalamusului, zona care regleaza reactiile creierului la stres, inclusiv tensiunea crescuta.
Aceasta cercetare arata de ce casnicia este legata de sanatatea fizica, insa a fost realizata doar pe 16 participante, toate fiind femei casatorite, asa ca trebuia repetat studiul intr-un cadru mai amplu.
In noul studiu realizat de Conan si colegii sai, nu numai ca au repetat cercetarea intr-un cadru mai amplu, dar au extins aria, incluzand si cupluri aflate in concubinaj. La experiment au participat si 26 de cupluri homosexuale aflate in concubinaj, intrucat in Virginia casatoria intre persoane de acelasi sex nu este permisa. Cu toate acestea, jumatate se considerau casatorite si se prezentau astfel prietenilor, familiei si cunostintelor. Cealalta jumatate considerau ca doar locuiesc impreuna.
Toate cuplurile au trecut prin acelasi test: unul dintre ei statea in interiorul camerei de scanare, unde vedeau un monitor care le arata o potentiala amenintare - un soc la nivelul gleznei.
In unele cazuri monitorul semnala o sansa de 20% ca un soc ar fi urmat, iar in alte cazuri sanse de 0%. In timpul experimentului, voluntarii erau tinuti de mana de partener, de un strain sau nu erau tinuti de mana deloc.
Si in acest caz, s-a dovedit ca hipotalamusul celor amenintanti se calma atunci cand erau tinuti de mana de partener, spre deosebire de celelalte situatii. Surprinzator, s-au vazut diferente si in cazul cuplurilor care traiau in concubinaj, dar se considerau casatorite.
“Exista un efect previzibil si puternic in cazul cuplurilor casatorite si niciunul in cazul celor care doar locuiesc impreuna.”
Totul e in capul tau
Practic, nu au existat diferente in ceea ce priveste durata relatiei sau satisfactia pe care aceasta ti-o aduce. Diferenta importanta este cea care tine felul in care privesti relatia si cum te raportezi la ea.
“Cand spui, spre exemplu, ca doar locuiti impreuna, inseamna ca nu aveti un angajament. Inseamna ca pastrati in mod explicit o distanta emotionala. Nu sunteti implicati complet. Este un semnal suficient pentru ca la nivelul creierului sa nu se poata transmite raspunsurile legate de stres catre partener.”
Cu alte cuvinte, oamenii care nu isi asuma angajamente nu au incredere ca partenerul ii sustine, potrivit studiului.
Pot exista beneficii ale concubinajului, spune Coan, insa pentru beneficii emotionale, trebuie mers mai departe.
Nu trebuie sa existe o recunoastere a relatiei in fata starii civile sau in fata lui Dumnezeu, ci pur si simplu ca partenerii sa se considere complet implicati in relatie si sa isi asume un angajament fata de celalalt.
“Casatoria este sinonima cu incredere si sinceritate”, a concluzionat Coan.
Casnicia, spune specialistul, “este un concept acceptat in societate, care transmite angajamentul puternic fata de partener, genul de angajament din care e greu sa iesi. De asta are nevoie creierul.”
Citeste si:
3 lucruri pe care sa NU le faci imediat ce te-ai logodit
Vrei sa te ceara de sotie? Aceste 4 motive il vor convinge!
Numerologie: Descifreaza-i harta inimii, in functie de data nasterii!