Creme brulee (crema de zahar ars)
un baton de vanilie
1/4 l lapte
250 g smantana
o priza de sare
3 oua medii
2 galbenusuri
2 pachetele de zahar vanilat
6 linguri de zahar
1. Se incalzeste cuptorul la 150 de grade. Tav unsa se umple pe o inaltime de 2 cm cu apa fierbinte si se introduce in cuptor. Se despica batonul de vanilie, se scoate miezul. Se fierb vanilia, laptele, smantana si o priza de sare. Se ideparteaza coaja batonului.
2. Se amesteca intr-un alt vas ouale, galbenusurile de ou si zaharul vanilat. Se adauga amestecand continuu, amestecul cald de lapte. Se incalzeste cu precautie, pana cand crema incepe sa se ingroase.
3. Se toarna compozitia in forme rezistente la foc. Se pun in cuptor, in baie de apa, si se lasa circa 30 de minute sa se coaca. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se acopera cu folie si se lasa la rece peste noapte.
4. Portiile de crema se presara cu zahar si se dau la cuptor sub grill, pe polita cea mai de sus, pentru ca zaharul sa se caramelizeze.