Cremsnit
600g faina
250 g margarina
250 g smantana
1 l lapte dulce
vanilie
8 oua
350 g zahar
150 g faina
sare
Se cerne faina si putina sare intr-un vas adanc, se face o adancitura in faina si se adauga smantana. Jumatate din cantitatea de margarina se inmoaie pe foc, se adauga peste faina si se framanta un aluat tare, care se lasa la rece timp de o ora. Se scoate si se amesteca cu restul de margarina, se impatureste si se mai lasa la rece o ora, dupa care se imparte in 4 parti egale, se intind foi groase de 1 cm, care se coc pe fundul unei tavi presarate cu faina. Cat timp se coc foile, aluatul se tine la rece. Foile coapte se pastreaza pe un platou, pana cand se prepara crema. Laptele se clocoteste, se trage cratita de pe foc si se pune vanilie. Se sparg 5 oua intr-un vas si se bat spuma cu 3 galbenusuri, pana cand devin ca o crema spumoasa. Se pune zaharul, se continua operatia, apoi se toarna faina, in ploaie. Se pune un praf de sare si se adauga laptele cald, amestecand incet sa nu se taie ouale. Se pune cratita cu crema pe foc mic, amestecand permanent. Cand arata ca o smantana groasa, se lasa sa se raceasca. Se foloseste numai rece, dupa ce au fost adaugate cele 3 albusuri ramase, batute spuma tare. Se pune crema in strat gros intre 2 foi, rezultand 2 prajituri, se lasa pe platouri separate si se taie abia a 2-a zi, cand foile se inmoaie usor si nu se sfarama. Prajitura se serveste taiata patrate mari, pudrata cu zahar.
Articolul anterior Rulada cu ciocolata Articolul următor Prajitura cu mere