"Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari", spune dr. Ing. Gabriela Berechet, specialist in industria alimentara.
Folosirea aditivilor alimentari este foarte atent reglementata, industria alimentara, alaturi de cea farmaceutica, fiind printre cele mai reglementate si monitorizate in intreaga lume.
Exista mai multe categorii de aditivi alimentari:
Antioxidantii – acestia prelungesc durata de valabilitate a alimentelor, impiedicand oxidarea (ex. rancezirea grasimii, schimbarea culorii). Multi antioxidanti sunt vitamine – vitamina C, vitamina E, vitamina A-betacarotenul, care sunt antioxidanti naturali.
Acidifiantii – Proteajeaza de asemenea alimentele impiedicand dezvoltarea microbilor. De asemenea, acestia dau gustul inconfundabil anumitor produse (acidul citric – gustul de lamaie, acidul acetic – cel de otet, acidul lactic – are un gust mai subtil si care se mentine pentru o perioada mai lunga , gust specific de altfel pentru muraturile clasice, in vreme ce acidul tartaric are un gust puternic care se risipeste foarte repede)
Colorantii – asigura si mentin culorile specifice alimentelor. Cei mai multi coloranti provin din surse vegetale si animale – carotenoizii, cochinealul, anato, clorofile etc.
Emulsificatorii – permit amestecul apei cu grasimile, precum si omogenizarea amestecului, reduc vascozitatea anumitor produse (ciocolata) sau mentin gradul de aerare a unor produse (frisca, inghetata)
Enzimele – sunt catalizatori naturali care traiesc in toate organismele vii. Sunt proteine care declanseaza sau acceleaza anumite procese chimice – cu ajutorul lor se face branza, iaurtul, painea, berea etc.
Potentiatorii de aroma precum monoglutamatul de sodiu dar si acidul glutamic, acidul inozinic, si 5’ribonucleotidele – acestia dau gustul delicios mancarii. Monoglutamatul monosodic a fost descoperita de catre cercetatorul japonez Kikunae Ikeda si se gaseste in mod natural in branzeturi, sosuri de carne, peste, soia si stridii, conferind mancarii aroma inconfundabila.
Conservantii – Au rolul cel mai important, impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani.
Stabilizatorii, stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a alimentelor .
Indulcitorii – acestia permit inlocuirea zaharului in unele produse, reducand continutul caloric si glucidic al acestora si permitand consumul acestora si de catre persoanele cu restrictii la zaharuri asa cum sunt diabeticii dar si a persoanelor cu dieta controlata.
Prin urmare, aditivii alimentari sunt indispensabili stilului modern de viata, iar renuntarea la acestia ar ridica grave probleme de alimentatie si de sanatate.