Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Crezi ca aditivii alimentari sunt nocivi? Te inseli amarnic!

De în Sport 5 oct 2009
Se vorbeste foarte mult in ultima vreme despre aditivii alimentari. Ne sunt prezentate liste cu E-urile "rele", "specialistii" ne avertizeaza ca trebuie sa stam intotdeauna cu ochii pe etichete. Sa fim vigilenti cand vine vorba de E-108, in schimb E-146 este bun etc. Mancatul pare ca a devenit cea mai periculoasa activitate umana si incepi sa te intrebi cum se face ca speranta de viata este in continua crestere cand este clar ca "mancarea nu mai este ca altadata". Ce sunt pana la urma aceste substante care suscita atat interes?
Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile , de a da un gust mai bun alimentelor. Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea  Europeana pentru Siguranta Alimentelor).  

"Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari", spune dr. Ing. Gabriela Berechet, specialist in industria alimentara.   

Folosirea aditivilor alimentari este foarte atent reglementata, industria alimentara, alaturi de cea farmaceutica, fiind printre cele mai reglementate si monitorizate in intreaga lume.

Exista mai multe categorii de aditivi alimentari:

Antioxidantii – acestia prelungesc durata de valabilitate a alimentelor, impiedicand oxidarea (ex. rancezirea grasimii, schimbarea culorii). Multi antioxidanti sunt vitamine – vitamina C, vitamina E, vitamina A-betacarotenul,  care sunt antioxidanti naturali.

Acidifiantii
  – Proteajeaza de asemenea alimentele impiedicand dezvoltarea microbilor. De asemenea, acestia dau gustul inconfundabil anumitor produse (acidul citric – gustul de lamaie, acidul acetic – cel de otet, acidul lactic – are un gust mai subtil si care se mentine pentru o perioada mai lunga , gust specific de altfel pentru muraturile clasice, in vreme ce acidul tartaric are un gust puternic care se risipeste foarte repede)

Colorantii
– asigura si mentin culorile specifice alimentelor. Cei mai multi coloranti provin din surse vegetale si animale – carotenoizii, cochinealul,  anato, clorofile etc.

Emulsificatorii – permit amestecul apei cu grasimile, precum si omogenizarea amestecului, reduc vascozitatea anumitor produse (ciocolata) sau mentin gradul de aerare a unor produse (frisca, inghetata)

Enzimele – sunt catalizatori naturali care traiesc in toate organismele vii. Sunt proteine care declanseaza sau acceleaza anumite procese chimice – cu ajutorul lor se face branza, iaurtul, painea, berea etc.

Potentiatorii de aroma precum monoglutamatul de sodiu dar si acidul glutamic, acidul inozinic, si 5’ribonucleotidele – acestia dau gustul delicios mancarii. Monoglutamatul monosodic a fost descoperita de catre cercetatorul japonez Kikunae Ikeda si se gaseste in mod natural in branzeturi, sosuri de carne, peste, soia si stridii, conferind mancarii aroma inconfundabila.

Conservantii
– Au rolul cel mai important, impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani.

Stabilizatorii
, stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a alimentelor .

Indulcitorii – acestia permit inlocuirea zaharului in unele produse, reducand continutul caloric si glucidic al acestora si permitand consumul acestora si de catre persoanele cu restrictii la zaharuri asa cum sunt diabeticii dar si a persoanelor cu dieta controlata.

Prin urmare, aditivii alimentari sunt indispensabili stilului modern de viata, iar renuntarea la acestia ar ridica grave probleme de alimentatie si de sanatate.
Tag-uri: , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(06.10.2009, 09:43)
Sunt foarte multe studii care arata ca aditivii alimentari sunt nocivi! Cei enumerati in acest articol se intalnesc din pacate pe foarte putine din produsele aflate pe rafturile magazinelor din Romania. E inselator si articolul si titlul!
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 mar