Mitul nr. 1: Dressingul sarac in grasimi este sanatos
Iti plac salatele si ai mereu grija sa le mananci cu un dressing cu un aport redus de grasimi crezand ca este mult mai sanatos astfel? Studiile arata ca aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli pe care le facem pentru ca nu este deloc sanatos asa cum credeam.
Consumand salata cu o cantitate oricat de mica de grasimi este benefica si stimuleaza absorbtia de nutrienti din legume.
Unele alimente devin mai sanatoase daca sunt consumate in combinatie cu altele. Organismul tau poate absorbi mai bine nutrientii din legume daca sunt cosumate in combinatie cu o cantitate de grasime.
Mai mult, nu ar trebui niciodata sa mananci o salata fara sa adaugi si o cantitate de grasime pentru ca te vei simti mai satula cu cat organismul va absorbi cat mai multi nutrienti si poftele vor fi astfel combatute. Adaugand in salata putina branza de capra, ulei de masline, avocado sau nuci nu doar ca te vei mentine in forma, dar vei fi si sanatoasa.
Mitul nr. 2: Laptele degresat este mai sanatos
Studiile arata ca vitaminele care se gasesc in laptele normal, precum vitaminele A, D, E si K sunt solubile in grasime, ceea ce inseamna ca sunt mai bine absorbite de organism daca sunt insotite si de grasimi. Mai mult, laptele normal nici nu contine o cantitate de grasimi atat de ridicata de fapt.
Asa ca exceptand cazul in care bei laptele ca pe apa, in fiecare zi, ar trebui sa alegi laptele normal in defavoarea celui degresat. Vitaminele din lapte au proprietati benefice pentru sanatate, stimuleaza imunitatea si mentin oasele si dantura sanatoase.
Mitul nr. 3: Margarina este mai buna decat untul
Margarina a fost vazut ca produsul ideal. Are gust de unt, dar are un aport mult mai mic de calorii si de grasimi. Dar este oare alegerea cea mai sanatoasa? Se pare ca nu pentru ca margarina este un produs procesat si contine grasimi hidrogenate pe care organismul nu le poate procesa. Acest tip de grasimi sunt depozitate in celule si asta va interfera cu felul in care corpul tau arde grasimile. Untul, in schimb, este un produs natural care contine un aport minim de aditivi.
In compozitia untului se gaseste un acid gras natural, care, potrivit studiilor, reduce riscul de afectiuni de inima daca este consumat zilnic in cantitate mica.
Mitul nr. 4: Doar dulciurile contin zahar
Multe femei dornice de a slabi sunt mai mult decat constiente de aportul caloric al fiecarui alimente, insa se arata prea putin preocupate in ceea ce priveste cantitatea de zahar pe care un aliment o contine. Iar aceasta este si problema de fapt. Zaharul este vazut ca un rau inofensiv si grasimea este de fapt cel mai mare inamic. Drept urmare, consumul de zahar a crescut dramatic in ultimii ani si principalul motiv este faptul ca se gaseste aproape in orice mancam, inclusiv iaurt, sos si chiar paine.
Ceea ce ar trebui sa stii de fapt este ca zaharul nu este benefic pentru sanatate. Un studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea Harvard arata ca o bautura care contine zahar consumata zilnic creste riscul de afectiuni de inima.
De asemenea, zaharul ingrasa pentru ca este unul dintre cele mai procesate forme de carbohidrati. Creste rapid nivelul de zahar din sange, ceea ce afecteaza nivelul si productia de insulina.
Mitul nr. 5: Ai grija la numarul de calorii daca vrei sa slabesti
In mod normal, aportul caloric influenteaza mentinerea siluetei. Numarul de calorii pe care le consumi versus aportul caloric pe care il arzi determina pierderea in greutate sau, dimpotriva, luarea in greutate. In realiate insa, lucrurile sunt putin diferite.
Sa luam ca exemplu somonul si avocado. Ambele sunt o sursa bogata de grasimi bune si calorii. Un avocado contine in jur de 275 de calorii in timp ce o portie de somon contine in jur de 170. Insa nu te vei ingrasa niciodata mancand avocado si somon. Asta pentru ca au in compozitie omega 3, un ingredient care pe langa faptul ca este benefic pentru inima, stimuleaza organismul sa arda grasimile mai repede.
Asa ca o dieta saraca in calorii nu inseamna automat ca este si sanatoasa. Multe dintre aceste diete au un deficit nutritiv si iti va afecta capacitatea de concentrare, iti deregleaza metabolismul si te lasa prada poftelor.
Ce poti face? Consuma pe cat posibil alimente neprocesate, nutritive, fara sa te gandesti la numarul de calorii.
Mitul nr. 6: Nu poti manca niciodata suficiente fructe
Fructele sunt sanatoase, dar multe persoane fac greseala sa le consume in defavaoare legumelor, ceea ce nu este o optiune tocmai sanatoasa. Fructele contin zaharuri naturale, in special bananele si mango. Opteaza pentru cele care au coaja subtire, precum pere, mere, afine, care contin mai multi antioxidanti.
Un lucru de care mai trebuie sa tii cont este sa le consumi si cu o combinatie de grasimi, precum nucile, pentru ca asta va incetini viteza cu care zaharul ajunge in sange. Va mentine astfel un nivel echilibrat pentru ca altfel, crescand nivelul de zahar rapid, la fel de repede si va scadea si va da nastere poftelor pentru dulce in special si iti va da o stare de oboseala.
Multe persoane sunt sensibile la fructe si la zaharul din compozitia lor fara ca macar sa stie. Astfel, resimt dureri abdominale dupa ce mananca prea multe sau se baloneaza. De aceea, ar fi mai bine ca fructele sa fie consumate cu moderatie si legumele sa fie cele nelipsite din alimentatia zilnica.