De ce? Multi angajatori se plang de candidati care nu stiu sa asculte.
Abilitatile de comunicare sunt vitale in cariera. Doar pentru ca poti sa vorbesti coerent si sa iti exprimi punctul de vedere nu inseamna ca esti un as intr-ale comunicarii, intrucat este un proces cu doua laturi foarte importante. In timp ce un individ vorbeste, celalalt asculta, iar daca cel care asculta nu poate sau nu este dispus sa inteleaga ce are celalalt de transmis, comunicarea nu are loc.
“Ascultarea activa” presupune repetarea unor fragmente din mesajul receptionat, adresarea unor intrebari sau pur si simplu incuviintarea celor spuse de interlocutor.
Sa stii sa asculti este foarte important, fiindca angajatorul nu poate avea incredere in tine daca nu o faci. Daca nu esti atenta la ceea ce ti se spune, cum poate seful tau sa fie sigur ca vei lua decizia corecta intr-o situatie dificila daca tu te uitai pe pereti?
Iata cum iti poti imbunatati abilitatile de comunicare, astfel incat sa poti interactiona eficient cu sefii, colegii si clientii.
Cand vorbesti, limiteaza-ti fragmentele de discurs la cel mult doua minute. Exerseaza alaturi de cineva care sa iti adreseze intrebari si cronometreaza-ti raspunsurile. Trebuie sa stii cand sa te opresti, astfel incat sa nu plictisesti.
Exerseaza “ascultarea activa”, adica interactioneaza cu interlocutorul pentru a-ti putea formula un raspuns potrivit. Aceasta tehnica poate lua mai multe forme. Poate insemna ca repeti ceea ce tocmai ai auzit cu propriile cuvinte pentru a fi sigura ca ai inteles si apoi ceri confirmare din partea interlocutorului. Adreseaza-i o intrebare de tipul: “Asadar, cu alte cuvinte, ceea ce vreti sa spuneti este ca...”.
Arata-i interlocutorului ca ai fost atenta astfel:
1. Fa o pauza de cateva secunde inainte de a raspunde. In timpul pauzei clarifici faptul ca nu ai un raspuns gata pregatit si dai impresia ca analizezi cu atentie intrebarea.
2. Repeta intrebarile care iti sunt adresate, chiar daca o faci doar in mintea ta. Trebuie sa fii sigura ca ai sesizat ceea ce ti se cere inainte de a raspunde.
3. Dupa ce ai dat un raspuns, intreaba daca ai fost destul de clara sau daca raspunsul tau a fost pe masura asteptarilor.
4. Examineaza-ti discursul. Daca vorbesti excesiv, s-ar putea sa fii emotionata. Daca este cazul, relaxeaza-te si apoi reia conversatia. Altfel nu vei putea fi cu adevarat concentrata asupra interlocutorului si vei lasa o impresie neplacuta.
Citeste si:
Cum te impui in fata colegilor, in functie de zodia lor!
5 semne ca nu esti atat de desteapta pe cat crezi!
Nemultumita de actualul job? Reorienteaza-te in 5 pasi simpli!