Este important sa nu te mai misti deloc pentru a preveni influenta sunetelor generate de miscarea corpului. Daca te misti in timp ce incerci asculti, perceptia sunetelor este alterata.
Aceasta legatura dintre miscare si auz isi are sursa in creier. Dovezi indirecte sugereaza ca exista o legatura intre cortexul motor, care controleaza miscarea, si cortexul auditiv, care da nastere perceptiei constiente a sunetului.
Un studiu realizat la Duke University School of Medicine, care a aparut in jurnalul Nature, imbina metode din electrofiziologie, optogenetica si analiza comportamentala pentru a explica exact cum influenteaza cortexul motor, anticipand miscarea, controlul volumului in cortexul auditiv.
Noile metode au permis specialistilor sa "treaca dincolo de influenta unui secol de observatii puternice, dar in mare masura corelative, si sa dezvolte o noua perspectiva, bazata pe cauzalitate, a modului in care functioneaza creierul", a declarat autorul principal al studiului, Richard Mooney, profesor de neurobiologie de la Duke University School of Medicine.
Rezultatele contribuie si la intelegerea modului in care comunicarea dintre cortexul motor si auditiv poate afecta auzul in timpul vorbirii sau a unor reprezentatii pe scena. Intreruperea acelorasi circuite pot genera halucinatii auditive la persoanele cu schizofrenie.
In 2013, cercetatorii condusi de Mooney au analizat legaturile dintre zonele responsabile cu miscarea si auzul din sectiuni ale creierului unor soareci anesteziati. Noul studiu raspunde intrebarilor legate de cum functioneaza acele conexiuni in cazul animalului atunci cand este treaz.
Mooney suspecteaza ca cortexul motor invata cum sa anuleze raspunsul cortexului auditiv la sunete care vin cel mai probabil de la propriile miscari, intetind sensibilitatea la alte sunete, neasteptate.
"Primul nostru pas va fi sa incepem sa punem animalul in situatii ceva mai realiste, unde va fi nevoit sa ignore sunetele propriei miscari pentru a detecta ceea ce se intampla in jurul lui", spune David Schneider, asociat din cadrul laboratorului lui Mooney.
In cadrul acestui studiu, echipa a inregistrat activitatea electrica a neuronilor din cortexul auditiv. De fiecare data cand animalul se misca - fie pentru a se deplasa, a se curata sau pentru a chitai - neuronii din cortexul auditiv erau temperati ca raspuns la sunetele emise, comparativ cu momentele de repaus.
Pentru a afla daca miscarea influenta in mod direct cortexul auditiv, cercetatorii au realizat o serie de experimente cu ajutorul optogeneticii, o metoda ingenioasa care foloseste lumina pentru a controla activitatea neuronilor care au fost sensibilizati genetic pentru a reactiona la lumina.
Echipa a descoperit astfel ca miscare stimuleaza neuronii inhibitori care, la randul lor, elimina raspunsul cortexului auditiv la anumite sunete.
Citeste si:
5 metode prin care sa inveti sa iti asculti intuitia
Crezi ca stii sa asculti? Asa iti sabotezi cariera!